Economia social: les entitats que tenen ànima

HUMANA TERCER SECTOR COOPERACION“Les entitats que pertanyen a l’economia social són entitats amb ànima. Tenen valors i principis. I fan una gestió transparent dels resultats que obtenen”. Així ho va afirmar el president de la Confederació Empresarial Espanyola d’Economia Social (CEPES), Juan Antonio Pedreño, durant la jornada “El tercer sector i l’economia social. Aportacions a la cohesió social en temps de crisi”, organitzada pel Consell Econòmic i Social de Barcelona (CESB) al Museu d’Història de la capital catalana.

A Espanya, l’economia social està regulada per la Llei 5/2011, que la defineix com “el conjunt de les activitats econòmiques i empresarials que en l’àmbit privat porten a terme les entitats que persegueixen l’interès col·lectiu dels seus integrants, sigui l’interès general econòmic o social, o tots dos”.

HUMANA EPF NHAMATANDA

Humana Fundación Pueblo para Pueblo emmarca la seva activitat en l’àmbit de l’economia social. Les característiques de les entitats d’economia social són:

  • Primacia de les persones i del fi social sobre el capital, que es concreta en gestió autònoma i transparent, democràtica i participativa.
  • Promoció de la solidaritat interna i amb la societat que afavoreixi el compromís amb el desenvolupament local, la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, la cohesió social, la inserció de persones en risc d’exclusió social, la generació de feina estable i de qualitat, la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, i la sostenibilitat.

“Volem ser competitius i guanyar diners”, afirma Pedreño, “el que ens diferencia és el que fem amb els beneficis: cada entitat decideix quina part se’n distribueix a una finalitat social”. “En l’actualitat, són els rendiments no financers els que ens donen més valor”, va afegir i va insistir en que des de l’economia social “promovem la solidaritat i procurem tenir independència dels sectors públics”.

HUMANA EQUIPO  TERCER SECTOR

Per a constatar els efectes de l’economia social i del tercer sector en termes en l’ocupació, el llibre “L’economia social i el tercer sector: una aproximació al seu impacte en l’ocupació i l’economia”, editat pel CESB, en cita els següents:

  • Són de gran importància a l’hora de crear més ocupació en col·lectius amb dificultats d’accés al mercat de treball.
  • El 73% de les persones que hi treballen són dones i el 26% del total no tenen estudis o estudis primaris, gairebé nou punts per sobre de la mitjana (Font: Ocupació del tercer sector a Catalunya, dades de 2008).
  • Presenten més estabilitat en l’ocupació, menys ús de la jornada parcial i unes diferències salarials més reduïdes entre les diferents categories de treballadors.
  • El sector té un grau elevat d’especialització en serveis socials i educatius.
  • Les entitats de l’economia social tenen una presència més gran en activitats de serveis que es consideren socialment necessaris i que estan vinculats al concepte de desenvolupament humà sostenible.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s