Plantem una llavor de futur a Valls

Humana impulsa des de l’any passat un programa d’ajudes econòmiques per a promoure projectes d’agricultura social a Catalunya. En l’edició d’enguany se n’han presentat 30, dels quals s’han escollit vuit. Un d’ells està encapçalat per l’Ajuntament de Valls i constitueix una oferta formativa i de capacitacióper a persones en risc d’exclusió social que els permeti tornar a connectar amb el món laboral i productiu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlbert Batet, alcalde de Valls, i Pablo Picaza, promotor d’Humana.

El projecte de l’Ajuntament de Valls consisteix en un hort que ofereix un programa formatiu de capacitació agrícola a un mínim de 80 residents locals en situació de risc social. En la iniciativa hi intervenen fins a tres fundacions, el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i el consistori vallenc.

Els usuaris són persones derivades per la regidoria de Benestar Social, a les quals se’ls hi ofereix l’opció de treballar a l’Hort de Vilaniu, situat a 2 km del centre del municipi i que té una superfície de 28.000 metres quadrats (2,8 hectàrees). Amb l’ajuda de dos monitors de la Fundació Ginac, aprenen a treballar el camp, adquireixen uns coneixements teòrics i veuen recompensats els seus esforços en recollir allò que han conreat.

A la finca s’hi conreen i treballen productes típics del Camp de Tarragona. Com explica Pere Andreu, de la Fundació Ginac, el terreny està pensat per a tenir una àrea d’horta, olivera, fruiters, ametllers, vinya i una zona de jardineria. A més, s’utiltzen tècniques modernes de conreu i sistemes com el reg per goteig. El projecte rep una ajuda de 4.300 euros per part d’Humana: aquest import es destina Precisament la creació de la xarxa de reg.

Els beneficiaris de l’hort es divideixen en torns de treball. El primer torn, format per 15 persones, ja ha finalitzat la seva intervenció; actualment hi treballa un segon torn de 20 persones més. L’objectiu és que entre abril i desembre hi passin més de 80 persones que, de mitjana, s’hi formen durant un mes.

L’alcalde de Valls, Albert Batet, destaca l’esforç que fan les administracions locals per a “dur a terme polítiques econòmiques i socials per a establir les bases que ens ajudin a sortir de la crisi“. En aquest sentit l’alcalde insisteix en la importància de què “diversos agents col·laborin en un projecte que persegueix la creació d’ocupació”. “És un projecte innovador i potent“, conclou.

Els productes que s’obtinguin de l’Hort de Vilaniu es comercialitzaran i també es destinaran als propis usuaris i d’altres entitats locals. Des de l’administració local asseguren que una altra finalitat d’aquesta iniciativa és que sigui sostenible i pugui autofinançar la part formativa.

Humana parteix de l’experiència acumulada en els projectes d’agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social ben perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l’àmbit de l’exclusió.

Humana promou l’agricultura social des de dos punts de vista: coneixement i finançament. La Fundació treballa en agricultura social des de fa més de 30 anys en països en vies de desenvolupament i ha decidit fer-ho a Catalunya com a resposta a la situació social actual. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.

Humana disposa de més de 1.300 contenidors per a la roba usada col·locats a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb 230 ajuntaments i prop de 200 entitats i empreses privades. A Valls està present des de fa 16 anys i disposa de 15 contenidors que al 2012 van recollir 58.846 kg.

A la província de Tarragona disposa de 243 contenidors distribuïts en 36 municipis. Al 2012 es van recollir 781 tones de tèxtil usat a Tarragona, 4.600 tones a Catalunya.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s