L’economia del bé comú. Una utopia? Potser no!

L’economia del bé comú (EBC) és un nou concepte econòmic i polític promogut per l’austríac Christian Felber, que cerca establir un nou model econòmic basat en una economia sostenible i alternativa al model capitalista i al predomini dels mercats financers. A la primera jornada de la Fira Eco.Sí celebrada a Fira Girona, Humana ha participat en una xerrada sobre l’EBC.

IMG-20130531-WA0003

Jaume Barberà, presentador del programa “Singulars” de TV3, ha fet força referències a la crisi econòmica i als seus efectes. “L’economia del bé comú és possiblement el més positiu d’aquesta crisi. Ens en sortirem, però estic convençut que amb molts menys drets dels que teníem. Volen arrabassar-nos el que els nostres pares i avis ens han llegat amb molt de sacrifici. Això és el que hi ha en joc: la dignitat. I jo no estic disposat a viure sense dignitat.”.

“L’estat del benestar és el que els molesta (a la classe política i les elits econòmiques). A Europa, la gent acceptem pagar impostos perquè som solidaris. Estem disposats a ser per compartir i no pas a tenir per competir. Això ens fa diferents. És el que els molesta”.

“Buscant alternatives factibles i creïbles al capitalisme depredador, i gràcies a les xarxes socials, van saber de l’EBC”, ha confessat.

El responsable de l’àrea de Recollida d’Humana, David Vázquez, ha explicat l’experiència de l’organització amb la recollida i posterior gestió del tèxtil usat. “Diuen que l’economia del bé comú és una utopia. Fa 25 anys, recollir roba usada amb una moto a Barcelona semblava utòpic. És cert, ho era i molt. Però avui som 350 treballadors, recollim 18.000 tones de roba a l’any i generem 1,8 milions d’euros de fons per a projectes de cooperació. Creiem en aquest model i pensem que gent com nosaltres i vosaltres podem donar suport a aquest sistema”, ha assegurat.

IMG-20130531-WA0004

Després d’aquesta intervenció, Jaume Barberà ha afirmat: “Estic convençut que o bé oferim una alternativa o caurem en la més absoluta irresponsabilitat. La utopia és caminar, segons Eduardo Galeano, és mirar com l’horitzó s’allunya amb tu”.

Per la seva part, Gustau Duch, director de l’ONG Veterinaris Sensen Fronteres, ha reivindica’t l’economia pagesa. “Hem de tornar a mirar a la terra, recuperar la proximitat, apostar per les economies els beneficis de les quals es queden a la terra, les economies d’escala humana”.

Ha afegit: “Hem de recuperar el sector primari. Ens estem oblidant del més important, que és produir menjar. No arribem al 3% de producció pagesa, això no és sostenible. Els pagesos saben obtenir aliments de la terra, del sol, de l’aigua sense esgotar els recursos naturals, són economies circulars”.

 

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s