Ajudem a encetar una nova línea de producció a una cooperativa de Sant Cugat

El Taller Jeroni de Moragas, que enguany celebra el seu 40è aniversari, ha posat en marxa una nova línea de producció amb la qual pretén introduir-se en l’àmbit de l’agricultura social i contribuir a la viabilitat econòmica que necessita la cooperativa per a desenvolupar la seva tasca social. Aquesta nova línea està basada en el cultiu de l’estèvia, una planta amb propietats medicinals, coneguda sobretot com a substitutiu del sucre.

DSC01732

Ismael Guzmán, Camilo Lozano, África Folqué i David Boixeda, amb unes plantes d’estèvia.

La iniciativa compta amb el suport econòmic d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, que impulsa des de l’any passat un programa d’ajudes econòmiques per a promoure l’agricultura social a Catalunya. En l’edició d’enguany se n’han presentat 30 projectes, dels quals s’han escollit vuit. Un d’ells és el del Taller Jeroni de Moragas, de Sant Cugat del Vallès.

La finalitat d’aquesta cooperativa, constituïda el 1973, és atendre i integrar socialment a persones adultes amb trastorn del desenvolupament intel·lectual i malaltia mental. Al seu taller hi ha 106 usuaris.

“La inserció sociolaboral de les persones que atenem és un servei clau per a nosaltres”, explica la gerent del Taller Jeroni de Moragas, Cristina Monteagudo, qui reconeix que “els recursos públics s’exhaureixen i estem buscant fonts d’ingressos en projectes productius i rendibles per a assegurar la viabilitat de la nostra tasca.”

Una d’aquestes iniciatives passa pel cultiu de l’estèvia (stevia rebaudiana), una planta adient per regular algunes malalties com ara la diabetis, la hipertensió, el colesterol, l’ansietat, la càries, els triglicèrids, etc. A més a més, és una planta ideal per utilitzar-la a la cuina i permet que les persones que per prescripció mèdica no poden gaudir del dolç, puguin fer-ho.

“Cultivem aquesta planta amb un triple objectiu: comercialitzar-la per a obtenir-ne recursos propis, que els nostres usuaris hi treballin i n’obtinguin un benefici terapèutic, i fomentar l’alimentació saludable”, indica Ismael Guzmán, psicòleg del Centre Especial de Treball, qui afegeix: “L’activitat de cultiu permet treballar tot un seguit d’aspectes importants en tot procés terapèutic, com ara aprendre a tenir cura, a valorar l’espera, que darrera del treball s’obtenen un fruits…“.

Aquest projecte encaixa perfectament en la filosofia d’Humana, que parteix de l’experiència acumulada en els projectes d’agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social ben perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l’àmbit de l’exclusió. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.

Humana disposa de més de 1.300 contenidors per a la roba usada col·locats a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb 230 ajuntaments i prop de 200 entitats i empreses privades. A Sant Cugat està present des de fa quatre anys i disposa de 39 contenidors que al 2012 van recollir 148 tones de roba i calçat.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s