“Upcycling”: una altra manera de fer moda (2 de 2)

L’IED Barcelona Escola Superior de Disseny, de Barcelona, ofereix un curs de moda ètica i sostenible, convençuts de què la sostenibilitat és un concepte que adquireix cada vegada més força en la nostra societat. La sostenibilitat en el món de la moda és un tema complex ja que afecta a totes les fases del cicle de vida del producte: el disseny, la compra de materials, la producció, la logística, l’ús i el fi de la vida.

alumnas_IEDBarcelona4Una alumna de l’escola, durant una pràctica.

Des de l’escola estan convençuts de què “per assegurar una bona integració de la sostenibilitat en les nostres empreses, els coneixements tècnics i específics han d’anar acompanyats d’una visió estratègica i una nova manera d’entendre el negoci de la moda”.

La coordinadora del curs, Elena Salcedo, ens en parla:

foto Elena Salcedo

-Què entenem per moda ètica i sostenible?

No hi ha una definició oficial, cadascun té la seva pròpia interpretació del terme. Per a mi, la moda més sostenible (perquè 100% sostenible és impossible) són totes aquelles iniciatives que permeten que la indústria sigui sostenible en el temps donats els recursos que tenim i garantint la igualtat i justícia social. Són, per tant, totes aquelles iniciatives que promoguin unes bones pràctiques socials i mediambientals dins de la moda, inclòs el decreixement de la producció i el consum.

Creu que hi ha un interès creixent per aquest tipus de moda entre els dissenyadors i el públic o clients potencials?

És evident que el número de consumidors “responsables” està creixent a tota Europa i també a Espanya. Segons un estudi del 2012 sobre el Consum Responsable i el Desenvolupament Sostenible elaborat pel Club d’Excel·lència en Sostenibilitat, el 70% dels enquestats “procura comprar i consumir de manera responsable”. Això implica que s’informen sobre on vénen els productes, de què estan fets , qui els fa, quina empresa està darrere, on es fan… Les empreses i els dissenyadors són conscients d’aquesta realitat i la veuen com una oportunitat de fer les coses d’una altra manera. A més, segons un estudi d’Havas Media, quant més sostenible és percebuda una marca, més rellevant és per al consumidor, així que sembla que les marques han d’anar cap a la sostenibilitat per mantenir el seu atractiu a llarg termini .

-Considereu a l’escola que el reciclatge és un valor? En aquest sentit, la societat pren consciència de la importància del reciclatge?

Som conscients que un dels principals problemes del sistema moda actual i del sistema de consum general és l’excés de residus. El reciclatge és sens dubte una possible solució al problema i des de l’escola promovem el concepte, però personalment. Coincideixo amb molts experts en què el reciclatge és una estratègia de transició ja que les seves implicacions sobre els hàbits del consum i els sistemes de gestió no són especialment importants. Per a mi, un gran canvi i una gran solució seria no acceptar els residus com un subproducte inevitable i promoure una moda amb residus zero, més en la línia de teories com “cradle to cradle” o l’economia circular.

alumnas_IEDBarcelona2

Com definiria l’upcycling?

Com el reciclatge que crea materials/productes més valuosos. No sé si és una moda o ha vingut per quedar-se però mentre duri serà una manera molt creativa de produir sense necessitat d’utilitzar nous recursos i que en qualsevol cas implica l’experimentació, procés que sempre comporta descobrir noves coses. Per aquests dos motius, l’upcycling és un concepte que hem d’abraçar.

-Tenen sortida comercial les peces fetes amb roba reciclada?

Des del meu punt de vista, sí, sempre que no impliquin renunciar a disseny i confort. Els consumidors responsables no estan disposats a renunciar a certs atributs del producte pel fet de ser més sostenibles. En BeCo sempre diem que el gran repte d’avui dia és aconseguir que una peça sigui atractiva, desitjable i a més a més sostenible. El concepte “cool & conscious” és la base perquè la sostenibilitat qualli com a paradigma.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s