Un viver de llavors per a lluitar contra l’exclusió social

L’Associació d’Amics del Jardí Botànic de Barcelona està convençuda de què el cultiu de llavors i material vegetal pot ser una eina idònia per a lluitar contra l’exclusió social. Per aquest motiu ha decidit formar i educar en treballs d’horticultura a un grup de persones d’aquest col·lectiu, dins d’un entorn formidable com és el Jardí Botànic de la muntanya de Montjuïc.

IMG_2082

La iniciativa compta amb el suport econòmic d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) que, gràcies als recursos que obté de la gestió tèxtil procedent de la roba usada, impulsa des de l’any passat un programa d’ajudes econòmiques per a promoure l’agricultura social a Catalunya. En l’edició d’enguany se n’han presentat 30 projectes, dels quals s’han escollit vuit. Un d’ells és el de l’associació barcelonina.

La finalitat d’aquesta entitat, constituïda fa 20 anys, és vetllar per la conservació del patrimoni natural i sensibilitzar la població pel respecte a les plantes. Disposa de més d’un centenar de voluntaris que realitzen diverses tasques de divulgació, visites guiades, etc. Coincidint amb el seu 15è aniversari, el 2008 van inaugurar un hort, que ha permès recuperar el sot de la Masia, o Jardí Botànic Històric, per a la ciutat.

En aquest hort s’hi practica el conreu i producció de llavors de productes tradicionals, ecològics i de proximitat. “No parlem de productes de consum ja que no es tracta d’un hort convencional”, explica Carlos Azofra, llicenciat en Biologia i secretari de l’Associació, “sinó que únicament produïm llavors del patrimoni local tradicional, cuidades amb criteris científics i de respecte a la diversitat, i que finalment poden ser adquirides per pagesos, productors o particulars”. En l’actualitat s’hi poden obtenir llavors de xirivia, melò “pinyonet”, col silvestre, cucumis africanus (decorativa), cogombre, carbassa de cabell d’àngel, pastanaga, mongetes Buenos Aires, tomàquet de penjar, carxofa o fonoll.

L’equip de voluntaris de l’Associació d’Amics del Jardí Botànic treballa a l’hort per a preservar la riquesa vegetal. Ara han decidit donar un pas per a lluitar contra l’exclusió: formaran un grup de persones en risc d’exclusió social per a què col·laborin al viver de llavors i se sentin protagonistes del procés de producció. “Ells participaran durant totes les etapes del procés, aquest projecte durarà com a mínim un any”, indica Azofra, “rebran coneixement i pautes educacionals, i se sentiran integrats al nostre equip de voluntaris”.

Aquest projecte encaixa perfectament en la filosofia d’Humana, que parteix de l’experiència acumulada en els projectes d’agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social ben perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l’àmbit de l’exclusió. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.

Humana disposa de més de 1.300 contenidors per a la roba usada col·locats a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb 230 ajuntaments i prop de 200 entitats i empreses privades. A Barcelona està present des de fa 18 anys i disposa de 58 contenidors que al 2012 van recollir 331 tones de roba i calçat.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s