El tricicle i les cistelles de productes ecològics, eines per a superar l’exclusió social

El tricicle elèctric s’ha convertit en el signe d’identitat de Verdallar, empresa d’inserció laboral sense ànim de lucre creada fa un any i que, al mateix temps que vol atendre als sectors més desafavorits de la societat, vol potenciar una visió ecològica de la vida i del treball. Verdallar distribueix productes ecològics a domicili i per això han contractat a dos joves en risc d’exclusió, estan a punt de donar feina a un tercer i esperen contractar dos més a final d’any.

Alpha, treballador de Verdallar, reparteix les cistelles amb el tricicle

Alpha és un dels joves que treballa a l’empresa.

Verdallar compta amb el suport econòmic d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) que, gràcies als recursos que obté de la gestió tèxtil procedent de la roba usada, impulsa des de l’any passat un programa d’ajudes econòmiques per a promoure l’agricultura social a Catalunya. En l’edició d’enguany se n’han presentat 30 projectes, dels quals s’han escollit vuit. Un d’ells és el de l’entitat barcelonina.

Verdallar es troba sota el paraigües de Benallar, que des de 2002 acull a immigrants que no tenen recursos. Disposen de 18 pisos tutelats d’acollida i ofereixen cursos i tallers per a garantir la formació dels joves. Un dels tallers està dedicat a l’horticultura ecològica on hi conreen la terra, adquireixen unes rutines de treball i recullen productes de proximitat i d’alta qualitat. A més, els joves que hi treballen reben una dotació econòmica al voltant de 200 o 300 euros.

L’hort està situat al barri de Sarrià, en un terreny de mitja hectàrea cedit per una congregació religiosa, les Germanetes de l’Assumpció de Barcelona. Els primers mesos hi van treballar per condicionar-lo i posteriorment hi han conreat patates, espinacs, cebes, julivert, enciams, carbassons, cogombres, pebrots, bledes, tomàquets…

Hort de Verdallar a Barcelona

Verdallar comercialitza aquests productes ecològics a través de cistelles online. La seva oferta inclou articles d’altres proveïdors i també altres productes com ara arròs, fruits secs, ous o vi. El repartiment a domicili es fa amb un tricicle elèctric (després de l’estiu en volem comprar un altre; per això han posat en marxa una campanya de “crowdfunding” i així potenciar la seva aposta per la mobilitat sostenible) i en furgoneta si el client viu a l’àrea metropolitana (actualment reparteixen una mitjana de 100 cistelles al mes; per cada 50 cistelles de més, poden contractar una altra persona). “El nostre objectiu és molt clar: generar feina per a joves en risc d’exclusió a partir de la comercialització de productes ecològics”, explica la directora de l’entitat, Ana Royo.

 

L’Alpha és un dels joves que hi treballa, amunt i avall amb el tricicle: “Estic molt content perquè a més de tenir una feina en rebo una formació. Per exemple, estic aprenent el procés logístic d’un magatzem i cada cop em donen més responsabilitat. Segur que això m’ajudarà a tenir un futur, ja sigui perquè continuo aquí o perquè trobi una altra feina”.

Aquest projecte encaixa perfectament en la filosofia d’Humana, que parteix de l’experiència acumulada en els projectes d’agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social ben perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l’àmbit de l’exclusió. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s