Un projecte recupera el cultiu tradicional d’arròs al Delta de l’Ebre

Humana Fundación Pueblo para Pueblo impulsa des de l’any passat un programa d’ajudes econòmiques per a promoure un programa d’agricultura social a Catalunya. Un d’ells està encapçalat per SEO / BirdLife, que també compta amb el suport del Parc Natural del Delta de l’Ebre, dins de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

El projecte s’anomena “Arrosvolució 000”: és una iniciativa d’ús públic de recuperació de l’agricultura manual tradicional, que produirà, de forma lúdica i participativa, un arròs diferent, cultivat sense maquinària, permetent al visitant entrar en el fang a plantar i tenir cura del seu arròs. SEO / Birdlife té la seu a la reserva ornitològica de Riet Vell. És una finca de 52 hectàrees que l’entitat va adquirir fa una dècada per protegir els valors biològics del delta de l’Ebre.

Aquest projecte té un triple benefici ambiental: està produït amb criteris d’ certificació ecològica; es produeix amb zero emissions de CO2, ja que el cultiu es fa a mà o amb ajuda de cavalls i les tasques de manipulació del gra, com el espellofat, es realitzen sense utilitzar combustibles fòssils; i no tindrà una motxilla de carboni en la seva distribució i venda, ja que només es podrà adquirir a la mateixa finca.

Voluntaris de SEO / Birdlife planten arròs a Riet Vell, Delta de l'Ebre

Voluntaris de SEO / Birdlife planten arròs a Riet Vell, Delta de l’Ebre

Com explica Ignasi Ripoll, responsable de la reserva ornitològica de SEO / BirdLife, a Riet Vell no hi ha només un objectiu de conservació i producció, sinó que hi ha també una intenció cultural: “Es tracta de posar en valor una forma d’adaptació de l’home a seva realitat física que constitueix un tresor d’informació, un patrimoni de sabers, tradicions i cultura“. Per aquest motiu, a Riet Vell es mantenen usos agrícoles ja gairebé oblidats i es recuperen costums com els jocs esportius populars o tècniques antigues d’arquitectura i de fabricació de basses de canyís.

En aquesta finca, l’ONG científica i de conservació demostra que la producció agrària és compatible amb el respecte a la natura. A més, s’empren els diferents ambients, com els arrossars, la llacuna, el canyissar i el pasturatge, per a tasques d’educació i sensibilització ambiental. Riet Vell forma part dels llistats de Xarxa Natura 2000 i de la Reserva de la Biosfera.

Humana parteix de l’experiència acumulada en els projectes d’agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social ben perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l’àmbit de l’exclusió.

Humana promou l’agricultura social des de dos punts de vista: coneixement i finançament. La Fundació treballa en agricultura social des de fa més de 30 anys en països en vies de desenvolupament i ha decidit fer-ho a Catalunya com a resposta a la situació social actual. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.

Humana disposa de més de 1.300 contenidors per a la roba usada col·locats a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb 230 ajuntaments i prop de 200 entitats i empreses privades. A Amposta està present des de fa 19 anys i disposa de 10 contenidors que al 2012 van recollir 53.597 kg.

A la província de Tarragona disposa de 243 contenidors distribuïts en 36 municipis. Al 2012 s’hi van recollir 781 tones de tèxtil usat, 4.600 tones a Catalunya.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s