Es compleixen 20 anys de la Llei de Residus

Fa 20 anys es va aprovar la Llei 6/1993 que regula els residus a Catalunya. Des d’aleshores, la recollida selectiva ha crescut significativament tot i que diversos factors (el descens del consum i els robatoris en contenidors, entre d’altres) han frenat els darrers anys que el percentatge de la selectiva continuï a l’alça. A Humana fa 26 anys que el reciclatge i la cura pel medi ambient són els nostres trets d’identitat.

Interior de la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès.

Interior de la planta de classificació de l’Ametlla del Vallès.

Segons dades de l’Agència Catalana de Residus (ACR), fa 20 anys la recollida selectiva dels residus era de l’1,4% de tots els residus municipals i era bàsicament vidre i paper/cartró. Ara és del 39% i compren altres fraccions com orgànica, envasos lleugers, aparells elèctrics i electrònics, olis vegetals, el tèxtil, la ferralla i fustes, entre altres.

Al 1993, la recollida selectiva del paper/cartró era d’11.811 tones i la del vidre, de 27.937. Actualment és de 318.000 i de 169.116 tones, respectivament. Amés, la gestió dels residus municipals només estava controlada en el 50% dels municipis catalans. Ara és al 100% del territori.

Des de l’inici de la seva activitat a Espanya, al 1987, l’objectiu d’Humana ha estat gestionar de manera eficaç les donacions de roba usada.Per aquest motiu, la Fundació promou el compromís amb la sostenibilitat i el respecte mediambiental. Aquest compromís permet reduir el volum de roba usada que va a parar als abocadors.

El reciclatge tèxtil contribueix a la protecció del medi ambient en reduir en part el volum de residus generats, donant una segona via a una roba que d’una altra manera aniria a parar a l’abocador. Amb la reutilització de la roba i el calçat s’aconsegueix, igualment, disminuir el consum de recursos naturals com l’aigua o combustibles fòssils, així com de fertilitzants i pesticides que s’utilitzen en la fabricació de matèries primeres per a la indústria tèxtils.

A més, amb la reutilització o reciclatge del tèxtil es disminueix les emissions de CO2. Gràcies a la tasca d’Humana, de fet, es redueix el volum de roba usada que aniria a l’abocador, se’n reutilitza la major part de la rebutjada i es facilita el reciclatge tèxtil de peces en mal estat que pot ser transformada en altres productes.

Les peces que recollim són tractades a les nostres plantes de classificació:

  • Un 12% de la roba classificada es destina a les 29 botigues de segona mà que Humana té a Espanya.
  • Un 48% de les peces classificades s’envia a l’Àfrica per a ser venudes a preus baixos a comerciants locals, amb l’objectiu de satisfer la demanda d’aquests països, a més d’impulsar l’activitat econòmica local i generar recursos per al desenvolupament.
  • Al voltant d’un 32% de la roba es troba en un estat que no permet la seva reutilització, raó per la qual es ven a empreses de reciclatge tèxtil.
  • Un 8% es destina als centres de tractament de residus: són peces que no es poden reutilitzar ni reciclar a causa del seu estat.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s