Humana reforça la viabilitat d’uns horts socials a Montblanc

Una dotzena de famílies treballen des de principis de maig als horts socials de Montblanc, destinats al conreu per a l’autoconsum de productes ecològics. És un projecte en què intervenen l’Ajuntament del municipi, Càritas Arxiprestal, la immobiliària ProMontblanc, l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, l’Associació Xicòria i Humana Fundación Pueblo para Pueblo. Es tracta d’una prova pilot per a què els usuaris aprenguin les tasques hortícoles, comparteixin tasques comunes i assoleixin un elevat grau d’autogestió per a produir-hi el seu propi menjar.

Càndida, una de les participants dels horts socials, recollint-hi els primers fruits.

Càndida, una de les participants dels horts socials, recollint-hi els primers fruits.

La iniciativa compta amb el suport econòmic d’Humana, Organització No Governamental per al Desenvolupament (ONGD) que des de 1987 duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia gràcies als recursos que obté de la gestió tèxtil procedent de la roba usada. Humana impulsa des de l’any passat un programa d’ajudes econòmiques per a promoure l’agricultura social a Catalunya. En l’edició d’enguany se n’han presentat 30 projectes, dels quals s’han escollit vuit: un d’ells és el de l’Associació Xicòria, que assumeix la gestió dels horts socials de Montblanc.

L’entitat gestiona amb criteris ecològics la finca, cedida durant dos anys per ProMontblanc i situada al costat de l’estació de tren del municipi. L’espai està dividit en 12 parcel·les per a cadascuna de les unitats familiars que han sigut derivades per Càritas i l’Àrea de Benestar Social del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. “Els ensenyem a fer les tasques pròpies de cada temporada i també a fer un compost, planters, com tractar la terra… L’objectiu és que, passat un temps, la finca estigui autogestionada. La cessió de la parcel·la és per dos anys, però ens agradaria que els usuaris estiguessin aquí molt de temps”, explica Sílvia Lobera, de Xicòria.

Sílvia Lobera, de l'Associació Xicòria, als horts socials.

Sílvia Lobera, de l’Associació Xicòria, als horts socials.

Als horts s’hi ha plantat articles d’estiu com ara enciam, bledes, pastanagues, ravanetes, cebes, albergínies, pebrots, cogombre, carbassó, meló, síndria… “En breu farem un taller on els ensenyarem a fer conserves per aprofitar l’excedent que habitualment hi ha a l’estiu”, indica Lobera.

Els usuaris són famílies on els seus membres estan aturats; alguns tenen experiència de camp i d’horta però d’altres, no. “La finalitat d’aquests horts és demostrar que no és veritat que no es pot fer res si et quedes sense feina. S’hi pot fer molt! Ells tenen moltes ganes de treballar i es troben molt bé venint a l’hort. Apostem per l’autogestió i per la producció del nostre propi menjar. Aquesta iniciativa és un exemple i un aprenentatge de vida: si comproves que pots proveir-te el teu propi menjar també ho pots aplicar a d’altres àmbits. A més, hi ha tasques comunes i tots plegats comparteixen espai i feina. També es tracta de trobar l’equilibri entre el que dóna la terra i el que li dones tu”.

Aquest projecte encaixa perfectament en la filosofia d’Humana, que parteix de l’experiència acumulada en els projectes d’agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social ben perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l’àmbit de l’exclusió. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.

Humana disposa de més de 1.300 contenidors per a la roba usada col·locats a Catalunya gràcies als acords de col·laboració establerts amb 230 ajuntaments i prop de 200 entitats i empreses privades. A Montblanc disposa de 6 contenidors que al 2012 van recollir gairebé 23 tones de roba i calçat

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s