De la mà de la Càtedra UNESCO de la UdG en un projecte de cooperació a Sud-àfrica

Humana i la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG) participen en un projecte de cooperació i desenvolupament a Sud-àfrica que s’ha allargat durant més d’un any i l’objectiu del qual ha estat demostrar que la cultura i les expressions artístiques són una eina fonamental per a generar possibilitats de feina als països del Sud i per a contribuir al desenvolupament de les comunitats.

Joves durant el festival "Youth in action". Foto: Pablo Muñoz

Joves durant el festival “Youth in action”. Foto: Pablo Muñoz

El projecte, que compta amb el cofinançament de la Comissió Europea, s’anomena “Promoció i expansió de les capacitats de joves de 20 comunitats a Westrand i Durban per a millorar les seves habilitats de vida i contribuir positivament al desenvolupament comunitari a través de l’art i la cultura”. El director de la Càtedra UNESCO, Alfons Martinell, i la coordinadora de projectes, Gemma Carbó, van viatjar a Johannesburg a principis de juliol per a participar en un seminari i assistir al festival “Youth in action”, on uns 2.500 joves van exhibir els seus dots artístics, fruit del treball de tot un any.

La coordinadora de projectes de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona, Gemma Carbó, explica l’origen del projecte: “Arrenca gràcies a l’experiència prèvia d’Humana, que treballa fa temps en projectes a Sud-àfrica formant líders comunitaris. Aquest pretén animar a aquests joves a que creïn uns clubs en les seves comunitats on treballin amb altres joves a través de llenguatges artístics com les arts visuals, el teatre, la música, la dansa… Ens hi vam implicar perquè aquesta iniciativa s’inscriu en la nostra línea de treball, que es basa en la centralitat que la cultura té en els projectes de cooperació al desenvolupament”.

Gemma Carbó, coordinadora de projectes de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG). Foto: Pablo Muñoz

Gemma Carbó, coordinadora de projectes de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG). Foto: Pablo Muñoz

Els impulsors del projecte han estat Humana, la Universitat de Girona i una entitat sud-africana anomenada GOMACC (Gauteng Organization of Community Arts and Culture Centres) que s’encarrega de la formació d’artistes. El treball de tot un any es va poder veure del 2 al 4 de juliol a Johannesburg, on s’hi van organitzar uns tallers, es van fer unes jornades de formació i també uns seminaris per aprofundir en quines haurien de ser les polítiques de cooperació des d’aquesta perspectiva cultural.

“El resultat és fantàstic”, reconeix Gemma Carbó, “els joves tenen una gran capacitat innata per a expressar, emocionar, comunicar a través del cant, la dansa, l’expressió oral, el teatre, la poesia… El progrés que han fet durant un any de formació ha estat espectacular”. I afegeix: “Alguns d’ells han consolidat petites companyies i els hem ajudat a establir connexions amb el mercat teatral local, amb les xarxes que ja hi treballen al territori. A partir d’aquí ells ja són capaços de moure’s en aquest sector”.

 Jesper Wohlert, coordinador general d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, afirma que “l’art i la cultura han demostrat que són una palanca potent per a facilitar el progrés de les comunitats implicades, en promoure la mobilització de més de 58.000 persones”.

 No tots viuran del teatre, la música o la dansa però el fet d’haver participat en aquesta formació els servirà per a millorar el desenvolupament de la seva comunitat. Gràcies a aquests coneixements i aquestes expressions artístiques tenen més eines per a treballar en el desenvolupament de la seva comunitat”, assegura Carbó, “la cultura no resoldrà, òbviament, les necessitats fonamentals de sanitat, educació, alimentació… però és un recurs imprescindible per a ajudar a superar aquestes dificultats, tant en el sentit més pràctic o econòmic perquè realment genera possibilitats de feina i també perquè, només des de la cultura entesa com a comunicació en la comunitat i com a identitat i manera de fer les coses, serà possible superar la pobresa, tenir una educació de qualitat… La cultura té la gran força d’estar en els dos àmbits: garantir la sostenibilitat de qualsevol acció de cooperació i alhora ser un recurs claríssim de superació de la pobresa”.

La conclusió des de la Càtedra Unesco de Polítiques Culturals i Cooperació de la UdG és la següent: “Per nosaltres ha estat una experiència fantàstica perquè hem contrastat d’una manera molt pràctica el discurs teòric i d’investigació que tenim a la Càtedra. I el vincle amb entitats com Humana, que tenen experiència en el camp de la cooperació i l’educació, li ha donat al projecte un to molt especial”. A més, des de la Càtedra han treballat en un programa formatiu “online” que servirà com a experiència per a futures generacions de líders.

El festival i seminari “Youth in action”, on van participar 2.500 joves de Westrand i Durban, es va celebrar a principis de mes però els resultats i l’activitat artística dels joves no tenen data de caducitat i tampoc acaben els resultats del projecte.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s