Agricultura social: per això (i molt més) serveix la roba usada

“La finalitat d’aquests horts és demostrar que no és veritat que no es pot fer res si et quedes sense feina. S’hi pot fer molt! Nosaltres apostem per l’autogestió i per la producció del nostre propi menjar. Aquesta iniciativa és un exemple i un aprenentatge de vida: si comproves que pots proveir-te el teu propi menjar també ho pots aplicar a d’altres àmbits”.

Així s’expressa Sílvia Lobera, de l’Associació Xicòria de Montblanc (Conca de Barberà), una de les entitats beneficiàries del programa d’ajudes econòmiques per a promoure l’agricultura social que Humana impulsa a Catalunya.

detall_planta_lleida_02

Són iniciatives que encaixen perfectament en la filosofia d’Humana, que parteix de l’experiència acumulada en els projectes d’agricultura i seguretat alimentària que desenvolupa als països del Sud per a impulsar a Catalunya models agrícoles sostenibles entre organitzacions que, a més, desenvolupen una tasca social bé perquè estan especialitzades en la producció ecològica o bé perquè treballen en l’àmbit de l’exclusió. Per aquest motiu, dóna suport a projectes gràcies als fons que provenen de la gestió de la roba.

El concepte d’agricultura social prové del “social farming”: agrupa a iniciatives del sector primari (agricultura i ramaderia) que tenen un impacte al territori i també a les persones. Els seus punts forts són:

  • Genera llocs de treball per a persones discapacitades o en risc d’exclusió
  • Millora la vida de les persones
  • Són projectes viables i sostenibles
  • Aposta per la producció ecològica

Des de 2012, Humana impulsa un programa d’ajudes a l’agricultura social, on hi participen 11 projectes:

Associació Sant Tomàs-PARMO

Marcel Franco, Ricard Gorgals i Pere Torrents.

Marcel Franco, Ricard Gorgals i Pere Torrents.

Els Horts de Sant Tomàs és un projecte d’agricultura ecològica que ha posat en marxa l’Associació Sant Tomàs Pro-Persones amb Retard Mental d’Osona (PARMO), de Vic. Dóna feina a dues persones i els productes que s’hi conreen proveeixen La Cuina de Sant Tomàs (un servei de cuina central, de gestió de cuines externes i de càtering) i també són distribuïts a través de La Tavella, una plataforma online de productes ecològics.

Amunt.Ebre Empresa d’Inserció

Projecte de transformació i comercialització de productes agroalimentaris ecològics vinculats a la inserció de persones en risc d’exclusió social

Punt Eco

Usuaris de l'associació Agrupa't.

Usuaris de l’associació Agrupa’t.

Als horts de Punt Eco, a Lleida, treballen diferents entitats com l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics i l’Associació Agrupa’t (usuaris que han tingut addiccions a diversos tòxics). L’horticultura terapèutica o hortoteràpia utilitza la gestió i el manteniment d’un hort com un procés d’acompanyament a la millora de la salut.

SEO-Birdlife

Voluntaris de SEO / Birdlife planten arròs a Riet Vell, Delta de l'Ebre

Voluntaris de SEO / Birdlife planten arròs a Riet Vell, Delta de l’Ebre

 

El projecte “Arrosvolució 000” és una iniciativa de recuperació de l’agricultura manual tradicional, que produeix un arròs cultivat sense maquinària. SEO / Birdlife té la seu a la reserva ornitològica de Riet Vella, al Delta de l’Ebre.

Més informació en aquest reportatge de Ràdio 5 de RNE.

 

Ajuntament de L’Ametlla del Vallès

El Consistori ha posat en marxa un hort escolar, a l’antiga masia de Can Camp, amb la intenció de generar un espai de relació entre l’escola bressol del municipi i el territori.

Ajuntament de Valls

Horts de Vilaniu, a Valls.

Horts de Vilaniu, a Valls.

Uns horts socials ofereixen un programa formatiu de capacitació agrícola a un mínim de 80 residents locals en situació de risc social. En la iniciativa hi intervenen tres fundacions, el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat i el consistori vallenc. Més informació a Elvallenc.cat.

 

 

Verdallar

Agricultura social: tricicle de Verdallar

Verdallar és una empresa d’inserció laboral sense ànim de lucre que vol atendre als sectors més desafavorits de la societat i vol potenciar una visió ecològica de la vida i del treball. Distribueix productes ecològics a domicili i per això han contractat a dos joves en risc d’exclusió. Part dels productes es conreen a un hort del barri de Sarrià, de Barcelona. Més informació al reportatge del Programa “Solidaris”, de Catalunya Ràdio (del minut 15.13 a 16.50).

Taller Jeroni de Moragas

Ismael Guzmán, psicóleg, i tres usuaris del Taller Jeroni de Moragas.

Ismael Guzmán, psicóleg, i tres usuaris del Taller Jeroni de Moragas.

Aquesta cooperativa de Sant Cugat, que enguany celebra el seu 40è aniversari, ha posat en marxa una nova línea de producció amb la qual pretén introduir-se en l’àmbit de l’agricultura social i contribuir a la viabilitat econòmica que necessita per a desenvolupar la seva tasca social. Aquesta nova línea està basada en el cultiu de l’estèvia, una planta amb propietats medicinals, coneguda sobretot com a substitutiu del sucre. Més informació a Tot Sant Cugat.

Associació Xicòria

Sílvia Lobera, de l'Associació Xicòria, als horts socials.

Sílvia Lobera, de l’Associació Xicòria, als horts socials.

Una dotzena de famílies treballen des de principis de maig als horts socials de Montblanc, destinats al conreu per a l’autoconsum de productes ecològics. És una prova pilot per a què els usuaris aprenguin les tasques hortícoles, comparteixin tasques comunes i assoleixin un elevat grau d’autogestió per a produir-hi el seu propi menjar. Si vols saber-ne més, aquí tens un reportatge al “Telenotícies Comarques” de TV3 (minut 9.30)

Fundació Privada Onyar-La Selva.

Treballadors de la Fundació Privada Onyar-la Selva, a l'obrador de la pasta fresca

Treballadors de la Fundació Privada Onyar-la Selva, a l’obrador de la pasta fresca

La fundació ha decidit reconvertir les funcions del seu centre especial de treball, que actualment pateix un ERO; l’entitat de Quart (Girona) ha decidit apostar per l’agricultura i l’alimentació ecològica per a mantenir, i si és possible crear, 90 llocs de treball per a persones discapacitades.

Més informació en aquest reportatge de Televisió de Girona.

Associació d’Amics del Jardí Botànic

Agricultura social: Jardí Botànic de Barcelona

L’entitat està convençuda de què el cultiu de llavors i material vegetal pot ser una eina idònia per a lluitar contra l’exclusió social. Per aquest motiu ha decidit formar i educar en treballs d’horticultura un grup de persones d’aquest col·lectiu, dins d’un entorn formidable com és el Jardí Botànic de la muntanya de Montjuïc. Més informació en aquest article de El Periódico

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s