“Avui ja ningú discuteix l’aportació de la cultura al PIB dels països”

La coordinadora de projectes de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG), Gemma Carbó, assegura en una entrevista emesa a Televisió de Girona que “avui ja ningú discuteix l’aportació de la cultura al PIB dels països”. Aquesta afirmació fa referència a un projecte de cooperació i desenvolupament a Sud-àfrica, dut a terme entre la citada càtedra i Humana, i que s’ha allargat durant més d’un any. L’objectiu de la iniciativa ha estat demostrar que la cultura i les expressions artístiques són eines fonamentals per a generar possibilitats de feina als països del Sud i per a contribuir al desenvolupament de les comunitats.

Entrevista a Gemma Carbó al programa “Té de tot” a TV Girona (del minut 43.04 al 53.12).

Gemma Carbó valora així la col·laboració amb Humana Fundación Pueblo para Pueblo: “Des de la Càtedra UNESCO sempre treballem amb actors de la cooperació tant a nivell internacional com local. Era la primera vegada que treballàvem amb Humana i estem molt i molt satisfets. És una ONG internacional que té molta feina feta sobre tot en països africans. Té unes estructures allà, coneixen molt bé el lloc i a vegades això és el que et falta quan treballes en temes de cooperació. Nosaltres havíem tingut experiències més petites amb altres ONG i aquesta ha sigut una experiència macro, un projecte important que esperem que continuï i doni altres fruits.

El finançament del projecte prové de la Unió Europea i també amb el suport d’Humana a Sudàfrica, que és la delegació que ha promogut el projecte i que ha aportat un aspecte fonamental com és el coneixement dels joves i el seu entorn, i la xarxa de relacions ja establerta”.

“El projecte volia donar continuïtat a la feina que duu a terme Humana amb joves a Sudàfrica, és un treball de formació de líders comunitaris, d’empoderament d’aquests joves per a què treballin per a les seves comunitats i aprenguin una sèrie de competències i capacitats. Es tractava de fer-ho a través de les arts i la cultura. Humana va venir a buscar la Càtedra Unesco per a col·laborar tant en el disseny del projecte com en la formació dels líders, i també en la realització d’un curs que estarà en versió online i que recull l’experiència i l’aprenentatge a través d’aquest projecte.

Gemma Carbó, coordinadora de projectes de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG). Foto: Pablo Muñoz

Gemma Carbó, coordinadora de projectes de la Càtedra UNESCO de Polítiques Culturals i Cooperació de la Universitat de Girona (UdG). Foto: Pablo Muñoz

Estem parlant d’uns 2.000 joves d’entre 8 i 18 anys, de diferents barris de Johannesburg i Durban. S’han escollit les disciplines artístiques perquè són els llenguatges dels joves, sobretot a Sudàfrica on hi pots trobar gent que canta d’una manera meravellosa a tot arreu, gairebé és una capacitat innata. El mateix passa amb el ball o el teatre, els actors sudafricans tenen un do natural. I són llenguatges que no estan massa treballats a l’escola i que en canvi representen una manera d’expressar-se i una possibilitat de construir i d’establir diàleg molt més senzilla.

Són joves de barris amb més dificultats, on la situació és complicada encara avui, amb molt poques infraestructures educatives, socials i culturals, són barris on sovint l’única cosa que hi ha és l’escola i un petit centre polivalent i on generalment no hi ha cap oferta: no hi ha cinemes ni opcions de lleure. Quan surten de l’escola estan junts i el que fan és cantar i ballar, és la seva manera d’expressar-se.

Des de la Càtedra Unesco treballem molt el tema de cultura i desenvolupament. Avui ja ningú discuteix l’aportació de la cultura al PIB dels països i també les possibilitats de generar ocupació en el món cultural i creatiu. Evidentment, no tots aquests joves seran cantants i ballarins, tot i que molts d’ells han consolidat petites companyies que ja estan voltant per teatres i auditoris del país, però també hi ha altres professions derivades de la cultura i de la seva gestió que probablement poder ser sortides per a ells:la gestió cultural, la producció dels espectacles, les activitats derivades dels aspectes tècnics… La cultura dóna possibilitats professionals en un sentit molt ampli i també en dóna de socials, en termes de cohesió, capacitat de diàleg i d’expressió que també és fonamental.

Joves durant el festival "Youth in action". Foto: Pablo Muñoz

Joves durant el festival “Youth in action”. Foto: Pablo Muñoz

El projecte ha durat un any i mig i acaba al setembre. Durant aquest temps, els joves han treballat amb diferents actors i artistes que els han ajudat. Al juliol hi va haver el darrer event, el Youth in action, i també un seminari amb conferències a nivell polític i tècnic. I des de la Càtedra Unesco estem acabant la versió online del curs que permetrà formar a altres líders i altres actors de cooperació que vulguin treballar en clau de cultura i educació.

És molt impressionant veure els joves perquè sents la sensació de què aquí ens hem allunyat moltes vegades del més bàsic i essencial i hem deixat de creure en moltes coses. I quan els veus cantant i ballant, convençuts de què seguiran formant a altres nens i altres joves… tornes carregada d’energia. És molt agraït i molt emotiu i molt interessant com a projecte”.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s