De l’esquela de Franco al puzzle del Barça

Un llibret titulat “El oficio de la perfecta cristiana” de 1922, cartes d’amor, dos bitllets de tren de l’any 1970, fotos antigues, moneders vintage, un puzzle del Barça de 1973, telèfons mòbils passats de moda, una col·lecció de barbies, nines inflables… fins i tot una esquela del dictador Francisco Franco i una pistola!

Objectes curiosos conservats a la planta de l'Ametlla.

Objectes curiosos conservats a la planta de l’Ametlla.

Aquests són alguns dels objectes curiosos que han estat dipositats en algun dels nostres contenidors i han arribat a les instal·lacions d’Humana de l’Ametlla del Vallès, on una trentena de professionals classifiquen la roba i el calçat usats i ho separen en funció del seu estat, del teixit i de la temporada en què ens trobem. La planta presenta un alt grau de valorització i aprofitament: el 2012 va gestionar aproximadament 5.000 tones, de les quals se’n va reaprofitar un 93%, la qual cosa vol dir que només el 7% es va enviar a l’abocador.

Normalment, la gent llença la roba al contenidor en bosses tancades i no són poques les vegades que els classificadors, quan n’obren una, es troben una sorpresa en forma dels objectes més curiosos. “Fa tres anys vam trobar una pistola en un contenidor, a Moià”, explica Pepe Gómez, coordinador de rutes i xofers, “estava enmig de la roba. Tenia numeració alemanya i bales de fogueig. Vam trucar als Mossos, uns agents van venir de seguida a la nostra planta i ens van preguntar quants de nosaltres l’havíem tocada, m’imagino que pel tema de les empremtes. De seguida se la van endur”.

Objectes "vintage" trobats en bosses de roba.

Objectes “vintage” trobats en bosses de roba.

Pepe Gómez enumera altres troballes: una cama de fusta amb una corretja, dentadures postisses en el seu recipient, pel·lícules i revistes pornogràfiques, televisors portàtils, muletes, carteres, claus… “Hi ha objectes que són llençats als contenidors amb la millor intenció, qui ho fa no va a la deixalleria, segurament per comoditat, i creu que nosaltres ho podrem reaprofitar, cosa que no és així, perquè nosaltres només reciclen roba i calçats usats”, indica. “En canvi”, afegeix, “les claus o els telèfons mòbils cauen a dins perquè l’usuari els porta a la mà i després ens truquen reclamant-ho. En aquest cas, normalment el xofer que fa la ruta més propera els hi porta a casa”.

Alguns dels objectes curiosos que es conserven a la planta de l’Ametlla són:

Un llibre en miniatura titulat “El oficio de la perfecta cristiana. Dedicado a la juventud mexicana”, editat el 1922 i que pertanyia a una dona anomenada Ángeles Genonin (el seu nom està escrit a la primera pàgina). A l’interior hi ha un recordatori de la primera comunió del nen Manuel Rivera Genonin celebrada a la Basílica de Santa Maria de Guadalupe de Mèxic D.F. el 21 de juny de 1947.

Manual de la perfecta cristiana.

Manual de la perfecta cristiana.

Cartes d’agraïment adjuntes a peces de roba, com aquesta: “Tengo esta gabardina de mi marido, la llevó muy pocas veces, se me murió. Ahora decidí darla a alguien, no me gusta tirar las cosas que sirven […]. Disculpad mis torpezas. Ya tengo 87 años y mis manos ya me tiemblan. Que Dios os lo pague”.

Una caixa amb tres puzzles de 32 x 31 centímetres i 144 peces cadascun. Les imatges corresponen al FC Barcelona que es va proclamar campió de la lliga 73-74 i que aquell any celebrava el 75è aniversari, amb Johan Cruyff com a principal estrella.

Puzzle del FC Barcelona 1973-74

Puzzle del FC Barcelona 1973-

Butlletins de la Agrupació Excursionista d’Amposta de gener de 1955 i 1959. En el primer s’avisa als socis que “desde el mes de enero de 1955 se tendrán que satisfacer 0,25 ptas. por mes y socio, paa la F.E.M. para la construcción de refugios”.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s