“L’hort pot ser un espai on les persones hi obtenen beneficis”

L'exposició de fotos, al centre cívic Pardinyes de Lleida.

L’exposició de fotos, al centre cívic Pardinyes de Lleida.

“L’hort pot ser un espai on les persones hi poden obtenir beneficis”. Amb aquesta idea es va inaugurar diluns dia 9 una exposició fotogràfica que constata l’impacte que té l’agricultura social sobre el territori i els usuaris. La mostra, que es titula “Les persones i la terra, el primer”, està protagonitzada pels usuaris de Punt Eco, empresa de responsabilitat social i ambiental centrada en l’horticultura terapèutica. S’ha estrenat al centre cívic Pardinyes i es podrà veure fins a finals d’octubre a tres equipaments municipals més.

L’organitzador de l’exposició és Humana Fundación Pueblo para Pueblo, que disposa de 54 contenidors per a la roba usada col·locats a 19 municipis a la província, entre elles Lleida. Al 2012 s’hi van recollir 84 tones de tèxtil usat (4.600 a Catalunya).

L’exposició “Humana i l’agricultura social. Les persones i la terra, el primer” es podrà veure en aquest equipament municipal fins el divendres 20 de setembre. La mostra és itinerant i es podrà veure també en tres equipaments més: al centre cívic Bordeta (Avinguda Pla d’Urgell, s/n) del 23 de setembre fins el 4 d’octubre; al centre cívic Balàfia (Terrassa, 1) del 7 al 18 d’octubre, i al centre cívic Secà de Sant Pere (Avinguda Sant Pere s/n) del 21 al 31 d’octubre.

D'esquerra a dreta, Marc Olomí, Josep Barberà, Elisa del Pino i David Vázquez.

D’esquerra a dreta, Marc Olomí, Josep Barberà, Elisa del Pino i David Vázquez.

A la inauguració hi van intervenir Josep Barberà, regidor de Medi Ambient i Horta; el responsable tècnic de Punt Eco, Marc Olomí, i el responsable de l’oficina tècnica d’Humana, David Vázquez. “Iniciatives com la de Punt Eco són molt interessants pel seu interès en rehabilitar a persones”, va afirmar Barberà, que també va explicar l’impuls que des de la Paeria es fa a tot allò relacionat amb l’hort. “Aquesta experiència demostra que, quan es fan les coses bé, el model públic i el model privat funcionen”, va afegir.

L’exposició està formada per imatges en gran format que il·lustren el valor de l’agricultura social, un concepte que prové del “social farming” i que agrupa a iniciatives del sector primari (agricultura i ramaderia) que tenen un impacte en el territori i també en les persones. Els seus punts forts són: genera llocs de treball per a persones discapacitades o en risc d’exclusió, millora la vida de les persones, són projectes viables i sostenibles, i aposta per la producció ecològica. Aquí es pot veure el catàleg de l’exposició fotogràfica “Humana i l’agricultura social. Les persones i la terra, el primer”: http://issuu.com/humanacatalunya/docs/cat__leg_agricultura_social_cat

L’agricultura social encaixa perfectament en la identitat d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, perquè situa les persones en l’eix principal de les actuacions. Humana té una experiència acumulada en projectes d’agricultura i seguretat alimentària que duu a terme des de fa més de 20 anys en països del Sud. Des de 2012 impulsa un programa d’ajudes a l’agricultura social, on hi participen 11 projectes.

Usuaris del centre cívic mirant l'exposició de fotografies.

Usuaris del centre cívic mirant l’exposició de fotografies.

Les imatges d’aquesta exposició corresponen principalment a un projecte d’horticultura terapèutica a Lleida. L’hort és una eina terapèutica que millora la qualitat de vida dels usuaris aportant-los beneficis a nivell físic, emocional, cognitiu i social. Aquest és l’eix principal en el què es basa Punt Eco, una empresa de responsabilitat social i ambiental que ha recuperat una antiga zona agrícola abandonada (tres hectàrees) situada a deu minuts del centre (Sot de Fontanet). Aquesta iniciativa es va posar en marxa la passada tardor gràcies al suport econòmic i tècnic d’Humana.

L’horticultura terapèutica o hortoteràpia utilitza la gestió i el manteniment d’un hort com un procés d’acompanyament a la millora de la salut. La directora de projectes de Punt Eco, Núria Fontova, explica que l’objectiu d’aquesta iniciativa és “fer teràpia a través del cicle de cultiu de l’hort, aquí no aprenem un ofici, això seria objecte d’un altre projecte o una altra fase”.

Als horts de Punt Eco treballen diferents entitats locals, entre elles l’Associació de Paraplègics i Discapacitats Físics (Aspid) i l’Associació Agrupa’t (usuaris que han tingut addiccions a diversos tòxics). Els usuaris hi  treballen aspectes cognitius com la memòria, l’atenció o la planificació; físics com la força i l’equilibri; emocionals com l’autoestima, la satisfacció de recollir el què han conreat, i també incideix en aspectes de conducta.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s