Humana Day: “L’adaptació als efectes del canvi climàtic pot ajudar a sortir de la crisi econòmica”

“El canvi climàtic no és el primer punt de l’agenda política enmig d’aquesta situació econòmica tan dura que vivim, però apostar per les energies renovables és una inversió de futur i pot ser un element que ajudi a sortir de la crisi econòmica”. Així ho afirma el director de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, que participa a la jornada Humana Day 2013 “Our climate, our challenge”, organitzada per Humana Fundación Pueblo para Pueblo. L’acte, que se celebra aquesta tarda a Barcelona, reuneix més d’un centenar de persones i serveix per a premiar una quinzena de municipis i empreses pel seu compromís amb el reciclatge tèxtil i la cooperació al desenvolupament.

L’objectiu de la jornada és sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de frenar les conseqüències del canvi climàtic. Més d’un centenar de persones poden recórrer una exposició d’elements quotidians que permeten a les comunitats agrícoles dels països del sud una mitigació dels efectes de les variacions del clima i una millora de les condicions de vida. Es tracta de pous amb bomba de corda, plaques solars, premses per obtenir oli amb el qual produir biocombustible i sabó, filtres d’aigua, etc.

El coordinador general d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo, Jesper Wohlert, ha assegurat a l’inici de l’acte: “La nostra raó de ser és impulsar el progrés de les comunitats dels països del Sud a través dels més de 400 projectes que tenim en marxa. Des d’aquí, hem intentat afrontar les conseqüències del canvi climàtic alhora que millorem la qualitat de vida de les comunitats en què treballem”.

I afegeix: “Tots aquests projectes no serien possibles sense la col·laboració dels ciutadans que donen roba i de les autoritats i institucions. Per això, la recollida, la classificació i la gestió de roba i calçat de segona mà és clau per a continuar amb la nostra tasca. Gràcies a aquest sistema no només financem els projectes de desenvolupament sinó que, a més, promovem la sostenibilitat i el respecte mediambiental ja que el reciclatge de roba usada redueix els residus i disminueix les emissions de gasos hivernacle”.

El responsable de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, afirma que “el canvi climàtic pot ser una clau per canviar determinats comportaments i determinats models socials i econòmics que tenim, essencialment energètics, i evolucionar cap a una societat baixa en carboni, és a dir, un model menys dependent dels combustibles fòssils i més recolzat en uns recursos més autòctons com les energies renovables”.

“És important per l’economia d’aquest país tenir en compte els fenòmens del canvi climàtic, ser més eficients i assumir que hi haurà determinades coses que canviaran. El clima no serà el mateix que el que hem tingut els anys anteriors i hem de veure com ens adaptem a aquesta nova realitat, per exemple en la gestió de l’aigua, quin tipus d’agricultura ens pots anar millor, quins cultius estan millor adaptats a un entorn més àrid, la gestió dels boscos i la massa forestal…”, afegeix Samitier.

Per la seva banda, el catedràtic de Meteorologia de la Universitat de les Illes Balears i membre de l’IPCC des de 2001, Sergio Alonso, exposa que “la societat està cansada que la classe política no adopti decisions transcendents quan arriba l’hora de la veritat”.

El periodista especialitzat en medi ambient, Antonio Cerrillo, assegura: “La resposta als efectes del canvi climàtic passen per instaurar un nou sistema energètic i substituir el model actual de consum de combustibles fòssils i apostar per noves fonts d’energia… Em temo que la transició del vell model a un de nou encara s’allargarà”. I afegeix: “La premsa no es pot permetre el luxe de donar l’esquena a les qüestions mediambientals”.

Humana promou la reducció, reutilització i reciclatge a través dels contenidors de recollida de roba; amb la gestió del tèxtil usat obté els fons per a finançar programes de cooperació. A través d’aquests projectes, la fundació treballa en aspectes com la mitigació i l’adaptació als efectes del canvi climàtic, i contribueix a millorar les condicions de vida de les comunitats menys afavorides dels països del Sud.

La reutilització de roba redueix la despesa dels recursos destinats a la producció de peces noves: per exemple, produir un kg de cotó suposa 6.000 litres d’aigua, l’emissió de 3,6 kg de CO2 i l’ús de 0,6 kg de fertilitzants i 0,3 kg de pesticides. La roba que anualment es recull en cada contenidor d’Humana, d’anar a parar a un abocador i, per tant, ser incinerada, produiria 10.000 quilograms de CO2. Tenint en compte que l’organització disposa en l’actualitat de 5.000 contenidors a Espanya, cada any es deixen d’emetre 50.000.000 de kgs de CO2.

A Catalunya, l’organització disposa de 1.300 contenidors gràcies als acords de col·laboració establerts amb 230 ajuntaments i prop de 200 entitats i empreses privades. Al 2012 es van recollir 4.600 tones de tèxtil usat.

Al llarg de la jornada celebrada a Barcelona es lliuren els IV Premis Humana de Reciclatge Tèxtil, que reconeixen anualment els municipis i entitats privades de Catalunya que més contribueixen al reciclatge de la roba usada i a la tasca social d’Humana Fundación Pueblo para Pueblo. Els premiats són vuit municipis (Cerdanyola del Vallès, Sant Cugat del Vallès, Reus, Santpedor, Palau-solità i Plegamans, Teià, Vilassar de Mar i Cornellà de Llobregat) i cinc entitats privades (Sorli Discau, Condis, Ànec Blau, Max Center-La Farga de l’Hospitalet i Central Parking Jape de Barcelona).

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s