“La societat està cansada de què no s’adoptin decisions transcendents respecte el canvi climàtic”

Catedràtic de Meteorologia per la Universitat de les Illes Balears, Sergio Alonso.

Catedràtic de Meteorologia per la Universitat de les Illes Balears, Sergio Alonso.

Sergio Alonso, catedràtic de Meteorologia en el departament de Física de la Universitat de les Illes Balears, és l’autor del llibre “Parlem del canvi climàtic?”, conjunt de conferències magistral recollides per la Fundació BBVA i que posa a l’abast del públic les claus per conèixer aquest fenomen, saber on ha arribat la ciència i disposar d’informació sobre les implicacions actuals i futures. President des de l’any 2000 de la secció de Meteorologia i Ciències de l’Atmosfera de la Comissió Espanyola de Geodèsia i Geofísica, i membre de l’IPCC des de 2001.

Creu que el canvi climàtic interessa prou a la població?

Tots els que ens dediquem a la investigació volem que la nostra activitat arribi al major nombre possible de persones i que tingui un impacte social. És un tema que interessa a la població, no obstant això informativament està subjecte a alts i baixos; si els mitjans no publiquen gens durant un temps, segurament la persona del carrer tendeix a oblidar-se d’això.

Considera que aquest fenomen és una prioritat per als mitjans?

És possible que no ho sigui, encara que els mitjans importants continuen tenint especialistes en el tema i, quan consideren que alguna cosa és noticiable, ho publiquen. Per exemple, penso en la fusió progressiva del casquet de gel de l’Àrtic: és un tema suficientment impactant perquè es parli d’això de tant en tant. Recentment també s’ha parlat sobre una predicció estacional sorgida des de França, segons la qual aquest any no tindríem estiu. Això també és impactant, encara que és cert que un científic no hauria fet tal afirmació, en tot cas hauria dit que aquest estiu no seria tan calorós com els anteriors. En qualsevol cas, no hi ha dubte de que els “papers de Bárcenas” o els casos de corrupció política tenen més interès per als mitjans. Parlo des del punt de vista dels mitjans com a negoci i no com a vehicles de transmissió d’informació especialitzada.

Hi ha voluntat política per abordar els efectes del canvi climàtic?

La gent està cansada que, si bé els científics i els mitjans li donen importància, no s’observen decisions polítiques al nivell que els agents implicats esperen. Està cansada que no s’adoptin decisions transcendents quan arriba l’hora de la veritat; això també contribueix al fet que els mitjans de comunicació disminueixin el seu interès en el tema. Pensi, a més, que tots els temes climàtics, perquè tinguin validesa científica, estan basats en dades estadístiques recollides al llarg de desenes d’anys. No obstant això, un polític es concentra a guanyar unes eleccions cada quatre anys… així és difícil moure’s en un camp que reclama un llarg termini. Tothom tenia moltes esperances posades en Obama, però han passat més de quatre anys i veiem el que ha ocorregut… Hi ha una certa inèrcia política que tendeix a no permetre que es duguin a terme canvis que són realment importants.

D’altra banda estan els escèptics…

Jo entenc que hi hagi dubtes sobre el que afirmem els científics, això és bo, però han de ser dubtes científics i no dubtes d’opinió. És a dir, no em val que els escèptics o “contrarians” posin en dubte certes afirmacions només perquè no els va bé; ells mai ofereixen alternatives científiques. L’única cosa que es pot fer és no baixar la guàrdia i informar de tot allò que concerneix a la investigació del canvi climàtic. Els científics hem de cridar l’atenció i els mitjans han de transmetre tot això.

Per mitigar els efectes del canvi climàtic, els ciutadans podem dur a terme petits gestos. Són útils?

Són útils per si mateixos: si s’utilitza menys el cotxe en benefici de l’autobús o de caminar, això és positiu per al medi ambient i també a nivell personal. Petites accions com aquesta són importants i quantes més persones apostin per això, millor. A més, amb això donem una molt bona imatge de bones pràctiques a societats que no han aconseguit el nostre nivell de desenvolupament. Això sí, no perdem de vista que el canvi climàtic és un problema amb una inèrcia important, és a dir: no tot el que fem avui té una conseqüència demà sinó que la repercussió és a llarg termini. Els efectes que ara pateix el clima tenen el seu origen en l’inici de la revolució industrial, és un efecte acumulat.

Creu vostè que la nostra societat té una bona consciència ambiental?

Major de la de fa deu, 15 o 20 anys, segur, però costa molt que vagi calant en la societat. Ens hem habituat a certes facilitats i ens fa mandra no recórrer a elles, com per exemple el vehicle privat. Hauríem de tenir una consciència ambiental major. I insisteixo que els mitjans juguen aquí un paper rellevant per anar avançant en aquesta direcció.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s