Un informe constata una reducció d’emissions de CO2 a l’atmosfera

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha presentat aquesta setmana un informe sobre la petjada de carboni que representa la gestió dels residus municipals. La principal conclusió és que la petjada de carboni per habitant al 2012 ha estat de 104 kg de CO2, mentre que un any abans va ser de 119 kg de CO2 equivalent/habitant any, el que representa un 12,6% menys.

La petjada de carboni és la mesura de l’impacte que les nostres activitats tenen en el medi ambient, particularment en el canvi climàtic. Quantifica la quantitat d’emissions de gasos d’efecte hivernacle, mesurada en emissions de CO2 equivalent, que són alliberades a l’atmosfera a causa de les nostres activitats quotidianes o a l’ús d’un producte o servei.

L’anàlisi de la petjada de carboni inclou tot el seu cicle de vida (des de l’adquisició de les matèries primeres fins a la seva gestió com a residu) i permet a qualsevol persona conèixer i decidir què comprar o modificar els seus hàbits i el seu estil de vida, partint de la quantitat d’emissions generades.

Humana promou la reducció, reutilització i reciclatge a través dels contenidors de recollida de roba; amb la gestió del tèxtil usat obté els fons per a finançar programes de cooperació. A través d’aquests projectes, la fundació treballa en aspectes com la mitigació i l’adaptació als efectes del canvi climàtic, i contribueix a millorar les condicions de vida de les comunitats menys afavorides dels països del Sud.

La reutilització de roba redueix la despesa dels recursos destinats a la producció de peces noves: per exemple, produir un kg de cotó suposa 6.000 litres d’aigua, l’emissió de 3,6 kg de CO2 i l’ús de 0,6 kg de fertilitzants i 0,3 kg de pesticides. La roba que anualment es recull en cada contenidor d’Humana, d’anar a parar a un abocador i, per tant, ser incinerada, produiria 10.000 quilograms de CO2. Tenint en compte que l’organització disposa en l’actualitat de 5.000 contenidors a Espanya, cada any es deixen d’emetre 50 tones de CO2.

Humana va organitzar a finals de setembre l’Humana Day a Barcelona, una jornada dedicada a sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de frenar les conseqüències del canvi climàtic. El responsable de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Salvador Samitier, va afirmar que “el canvi climàtic pot ser una clau per canviar determinats comportaments i determinats models socials i econòmics que tenim, essencialment energètics, i evolucionar cap a una societat baixa en carboni, és a dir, un model menys dependent dels combustibles fòssils i més recolzat en uns recursos més autòctons com les energies renovables”.

Jesper Wohlert i Salvador Samitier, durant l'Humana Day celebrat a Barcelona.

Jesper Wohlert i Salvador Samitier, durant l’Humana Day celebrat a Barcelona.

Segons l’informe fet públic per l’ARC, les emissions evitades durant el 2012, que representen 769.167 tones de CO2 anuals, equivalen a les emissions de 400.000 cotxes que circulen 10.000 km a l’any o a les de 195.000 neveres funcionant ininterrompudament durant 10 anys.

L’estudi, anomenat “Petjada de carboni de la gestió i tractament dels residus municipals de Catalunya (2011-2012)” ha esta elaborat en col·laboració amb l’ARC i l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Ha utilitzat una eina de càlcul desenvolupada pel grup de recerca SosteniPrA (Universitat Autònoma de Barcelona), que permet calcular la petjada de carboni de la gestió de residus municipals i és útil com a suport per a una presa de decisions amb criteris ambientals en la gestió de residus.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s