Burama Fatty, de 47 anys, viu a Valls amb la seva dona i amb dos dels seus fills, els altres tres estan a Gàmbia amb els avis. Des que va arribar fa deu anys a Catalunya, ha treballat en una cafeteria, una fàbrica, una empresa de neteja i en el camp recollint fruita. Ha fet un curs de tècnic fitosanitari i també acudeix a un hort on l’Ajuntament ofereix un programa formatiu de capacitació agrícola a residents amb greus dificultats econòmiques i/o d’exclusió social.
“La finalitat no és tant l’autoproducció de productes de proximitat sinó formar als assistents en el sector agrícola per a una futura inserció laboral”, explica Montse Gutiérrez, tècnica del Pla d’Inclusió i Cohesió Social de l’Ajuntament de Valls.
“Abans que quedar-me a casa, prefereixo venir aquí”, reconeix Burama, “no sé què m’oferirà el futur, però confio que el que aprengui aquí em servirà per a trobar feina”.
Mohamed Elouare, de 54 anys i amb set fills, comparteix el desig que després d’haver estat empleat en una obra i en l’asfaltat de carrers, l’agricultura li doni una sortida laboral. Ell ja ha realitzat dos cursos en l’hort, un dels quals consisteix a conrear calçots, el producte estrella d’aquesta comarca.
En els primers mesos d’implantació del projecte a Valls s’hi han format 80 persones i s’han realitzat 26 contractacions laborals relacionades directament amb ell i 12 derivades de la gestió del projecte. La de Valls també és una experiència que demostra els avantatges de treballar en xarxa: fins a cinc agents locals hi estan implicats (l’Ajuntament, Cáritas, Fundació Vilaniu, Fundació Ginac i Humana) i disposen de dues borses de treball, la del propi consistori i la del sindicat Unió de Pagesos i la Fundació Pagesos Solidaris.