Les instal·lacions de la Fundació Onyar-La Selva es troben al municipi gironí de Quart. Allà hi tenen un centre especial on els seus treballadors s’hi dediquen a tasques de manipulats o el cultiu de xiitaque. També hi ha l’obrador on, des de fa un any, elaboren una pasta artesanal boníssima. Les verdures les conreen en una finca ecològica a Vilademuls, entre Banyoles i Figueres. Matèria prima de primera per a una pasta excel·lent.
La Fundació Onyar-La Selva, entitat privada sense ànim de lucre els orígens de la qual es remunten a 1992, té com a finalitat la integració sociolaboral de persones amb discapacitat i/o en risc d’exclusió. El seu lema és: “Un treball i una vida digna per a les persones amb discapacitat”. La Fundació desenvolupa diverses activitats (muntatge de rodes de bicicleta i mecanismes elèctrics, tasques de jardineria, manteniment de rius, treballs forestals, viverisme…) que donen feina a 90 persones, la majoria de les quals pateixen una discapacitat psíquica o trastorn mental.
“Com a conseqüència de la incidència de la crisi en els àmbits dels manipulats industrials i del viver, fa quatre anys vam decidir reconvertir l’activitat del nostre centre especial de treball”, explica el president de la fundació, Antoni Ruiz, “per això vam apostar pel conreu d’horta ecològica i la producció de pasta fresca”.
L’aposta pels valors ecològics es manifesta en l’agricultura ecològica (conreu de ceba, cigró, mongeta, tomàquet, carbassa…) en un camp de regadiu situat a Vilademuls; l’elaboració de pasta fresca ecològica i convencional en obradors propis a Quart, i la producció de xiitake (bolet) i en el planter per l’horta ecològica.
Aquesta aposta compta amb el suport econòmic d’Humana, dins del programa d’ajudes econòmiques per a promoure l’agricultura social a Catalunya.