Vesteix de marca a preu de ganga

Una americana DKNY, una camisa Moschino, una jaqueta Gianfranco Ferre, un abric Armani o un altre de Chanel. Són algunes de les peces que han arribat a un contenidor Humana i que, després de passar el filtre de qualitat en una planta de classificació, han acabat en alguna de les 13 botigues de roba de segona mà que Humana té a Barcelona. D’aquesta forma, els clients poden aconseguir un producte de marca per un preu fins a deu vegades menor que l’original. És la marca a preu de ganga.

Interior de la botiga de Travessera de Gràcia, 80.

Interior de la botiga de Travessera de Gràcia, 80.

Humana Fundació Pueblo para Pueblo compta amb 1.300 contenidors a Catalunya que recullen anualment més de 4.100 tones de roba usada. Tot això es trasllada a la planta de classificació de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) on un equip de professionals ho classifica i separa en funció de la seva qualitat. Bona part d’aquestes peces, fins a un 13%, es ven a les 13 botigues de Barcelona.

Entre aquests milers de quilos de roba, en ocasions es troben “petites joies”, peces de firma que els donants dipositen als contenidors i que ofereixen un alt valor afegit als clients, ja que la relació qualitat-preu és més que interessant: hi ha jaquetes, bosses, americanes o camises el preu original de les quals supera els 200 euros (de vegades fins i tot tenen l’etiqueta posada: no han estat estrenats mai) i als establiments Humana es poden adquirir per menys de 30.

Quin és el motiu que impulsa a una persona a donar una peça de marca? Sílvia Norza, responsable de Botigues Humana a Barcelona, afirma que “en general la gent dóna allò que ha passat de moda, allò que ja no s’hi posa o el que no li queda bé… sense fixar-se en la marca o el dissenyador. Un no manté a l’armari una peça únicament perquè és de marca a no ser que sigui una peça de fons d’armari o un clàssic d’un dissenyador de renom. A més, hi ha peces de marca que passen de moda ràpidament i la gent opta per donar-les per a que algú altre les aprofiti“.

I afegeix: “Els motius pels quals una persona dóna roba són diversos: perquè ha passat de moda o renova el seu armari, fins a qui tenen una consciència solidària i saben que la seva donació tindrà una finalitat social. I els que tenen un compromís mediambiental i saben que la reutilització ajuda a evitar residus“.

El perfil dels clients és variat.

El perfil dels clients és variat.

En línies generals, els clients de les botigues Humana responen a tres perfils: el que busca roba de certa qualitat a preus baixos, el que persegueix roba vintage i el que vol col·laborar amb els projectes de cooperació al desenvolupament que impulsa la Fundació. “Efectivament tenim clients que busquen marca“, explica Norza, “busquen gangues i preus baixos. Acudeixen a nosaltres perquè no poden o no volen comprar aquesta marca al preu original“.

La plantilla que separa i classifica la roba així com les dependentes de les botigues disposen d’una guia, elaborada a nivell intern, per saber la categoria d’una peça determinada. “No coneixem totes les marques del mercat, ni molt menys“, afegeix Norza i indica que el preu de la roba a les botigues s’estableix en funció de diversos criteris: “La qualitat que tinguin les peces donades, la pròpia marca, el país i el material de fabricació, etc“.

Les botigues Humana a Barcelona han experimentat un increment en l’afluència de clients: en el primer semestre de l’any han comptabilitzat 223.992 tíquets de compra, un 22% més que en el mateix període de l’any anterior. Sílvia Norza explica els motius d’aquest augment: “La crisi ha provocat que hi hagi més persones que acudeixen a les nostres botigues. A més, al nostre país el secondhand està cada vegada més de moda. Sense oblidar el valor afegit de la funció social que realitzem“. I és que comprar a les nostres botigues té el valor afegit de col·laborar amb projectes de cooperació i altres projectes d’ajuda social a Catalunya.

Les peces dipositades als contenidors tenen dues destinacions: una part s’envia a la planta de classificació que la Fundació té a l’Ametlla del Vallès i la resta, allò que no es té capacitat de classificar, es ven a empreses de reciclatge. Les peces que són enviades a la planta es distribueixen de la següent manera:

  • Un 13% es destina a les 13 botigues de Barcelona.
  • Un 50% s’envia a l’Àfrica per a ser venudes a preus baixos a comerciants locals amb la finalitat de satisfer la demanda d’aquests països, impulsar l’activitat econòmica local i generar recursos per al desenvolupament.
  • Un 30% no es pot reutilitzar i es ven a empreses de reciclatge tèxtil.
  • El 7% es destina als centres de tractament de residus: no es poden reutilitzar ni reciclar degut al seu estat.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s