Cornellà posa en marxa els horts socials de Sant lldefons

“Vinc per ocupar el meu temps i perquè, quan les hortalisses i les verdures estiguin a sobre de la taula, pugui dir: ‘Això és fruit del meu treball’”. “Jo vull aprendre la feina de l’hort, a ser més autosuficient i a compartir un projecte en comú al barri on vaig créixer”. Així s’expressen l’Enrique Agustín i la Verónica mentre reben les claus de les casetes on guardaran els estris agrícoles. Ells formen part del grup inicial de persones que es formaran als horts socials del barri de Sant Ildefons, a Cornellà de Llobregat, un col·lectiu que creixerà progressivament fins a ocupar un espai de 36 parcel·les situades a l’entrada de la ciutat.

Els horts es troben al llindar de Cornellà, al costat de la Ronda de Dalt.

Els horts es troben al llindar de Cornellà, al costat de la Ronda de Dalt.

L’Ajuntament de Cornellà ha posat en marxa un projecte amb vocació d’inclusió social: els horts comunitaris del barri de Sant Ildefons destinats a col·lectius vulnerables i n’ha cedit la formació dels usuaris a Humana Fundación Pueblo para Pueblo. Des d’aquesta setmana, als terrenys ocupats anteriorment per l’edifici de l’Inem hi treballen 17 persones que reben formació sobre el conreu i les tasques agrícoles per a poder reorientar el seu futur laboral. La setmana vinent s’incorporaran cinc més, i a finals del mes de març, ja estaran tots els horts ocupats.

La incorporació dels usuaris es fa progressivament per poder oferir-ne la formació inicial en grups reduïts i garantir-ne l’adquisició dels coneixements bàsics. L’espai és municipal i les persones van sol·licitar fa mesos un dels horts; de la formació se n’encarrega Humana, que emmarca aquesta iniciativa en un programa d’agricultura social urbana anomenat “Conreem el clima i la comunitat (3C)”.

“És una experiència nova amb un treball previ intens. Estem molt il·lusionats en tirar-ho endavant”, asseguren Montse Pérez i Manuel Ceballos, tinent d’alcalde de Polítiques de Benestar Social, i d’Espai Públic i Medi Ambient, respectivament. Fa dos anys es va enderrocar l’edifici on hi havia les oficines de l’Inem, al barri amb més població i també amb la taxa d’atur més elevada de la ciutat. L’Ajuntament va decidir “donar aire” urbanístic a la zona i, al mateix temps, apostar per un projecte social; així va prendre forma la parcel·la de 2.105 metres quadrats destinats a horts cedits a persones amb risc d’exclusió social.

Foto de "família" de tots els implicats en el projecte: usuaris, representants de l'Ajuntament de Cornellà i Humana.

Foto de “família” de tots els implicats en el projecte: usuaris, representants de l’Ajuntament de Cornellà i Humana.

“Volíem destinar-lo a persones que porten molt de temps a l’atur i que necessiten tenir alguna ocupació per poder gestionar emocionalment les seves circumstàncies”, explica Montse Pérez. Les dues àrees municipals han treballat colze a colze per a fer realitat un projecte que s’ha engegat aquesta mateixa setmana. Per accedir a la concessió dels espais, els usuaris van haver de sol·licitar-ho i complir una sèrie de condicions. Hi ha un grup de 17 persones que ja hi estan fent feina i, progressivament, s’incorporarà la resta d’usuaris.

Un d’ells és Enrique Agustín Vélez, veí de Sant Ildefons, de 53 anys. “Fa sis anys que estic a l’atur”, confessa, “a casa em mengen els nervis i, abans de caure en una depressió, vaig anar a l’assistenta social, qui em va parlar de la possibilitat d’apuntar-me als horts. Ho vaig fer i m’ha tocat un. És el primer cop a la vida que em toca alguna cosa! M’hi vaig apuntar per ocupar el temps i perquè, quan els vegi a taula, pugui dir que aquelles hortalisses i verdures són fruit de la meva feina”.

Enrique Agustín Vélez, usuari dels horts, té 53 anys i és veí del barri de Sant Ildefons.

Enrique Agustín Vélez, usuari dels horts, té 53 anys i és veí del barri de Sant Ildefons.

Monte Pérez assegura que “aquest projecte té una doble vessant: la social o de gestió emocional i la formativa”. Humana Fundación Pueblo para Pueblo, ONGD que des de fa 14 anys s’encarrega de la recollida selectiva de tèxtil usat al municipi, s’hi suma i a partir d’ara s’encarregarà de la formació dels usuaris. D’aquesta forma, els horts socials de Cornellà se sumen al projecte “Conreem el clima i la comunitat (3C) de la fundació”: es tracta d’un programa d’agricultura social i urbana que cerca aprofitar els recursos de la terra per a generar productes d’autoconsum al temps que reforça els lligams socials i de comunitat dels participants.

“Humana hi juga un paper importantíssim”, reconeix la tinent d’alcalde d’Acció Social, “tenim persones que estan motivades per treballar a l’hort però mai ho han fet. Humana s’encarrega de la formació i de què també hi sorgeixin, en un futur, formadors d’entre els usuaris actuals”. El tècnic agrícola és Albert Amorós, encarregat de la dinamització del grup i de formar i assistir als participants. “Això és un tast d’ofici”, afegeix Montse Pérez, “aquí aprendran un ofici i tant de bo que, en un futur, puguin trobar una feina relacionada amb l’horticultura”.

Verònica Martínez forma part del grup inicial d'usuaris als horts.

Verònica Martínez forma part del grup inicial d’usuaris als horts.

Cada usuari disposa d’un espai d’uns 38 metres quadrats per a conrear productes de temporada. La concessió és per un any renovable a un segon. Verònica Martínez té 33 anys i tota la vida ha viscut a Sant Ildefons. “Estic en una situació una mica delicada i tinc molta il·lusió posada en aquest projecte. Hi vull aprendre, ser més autosuficient i compartir un projecte en comú al barri. Gaudiré de l’hort amb el meu marit i la meva filla. I, evidentment, ens menjarem el que conreï, serà una gran ajuda”, indica.

“Estan molt motivats”, reconeix Manuel Ceballos, qui explica que tots els usuari tindran un seguiment des del Consistori. “Tant de bo d’aquí a un any haguem de oferir l’espai a d’altres persones, voldrà dir que els que ara comencen hauran trobat una sortida laboral”, afegeix. Tot allò conreat es destinarà a l’autoconsum i també a la Botiga Solidària del municipi, que dona resposta a la creixent demanda per cobrir les necessitats d’ alimentació així com dignificar la donació d’aliments, optimitzar els recursos existents i crear criteris comuns d’ajuda.

La finalitat del projecte és oferir un instrument de suport emocional a les persones més afectades per la crisi. La introducció d’una rutina com l’obligació de conrear i mantenir el seu propi hort, ajuda a gestionar l’estrès, l’ansietat i la incertesa d’aquestes persones, fomenta la seva confiança  i autoestima, contribuint així a la seva salut.

La posada en marxa de la iniciativa ha creat interès entre els veïns del barri.

La posada en marxa de la iniciativa ha creat interès entre els veïns del barri.

Paral·lelament, la Biblioteca de Sant Ildefons, situada al costat dels horts, acull l’exposició fotogràfica “Agricultura social. Les persones i la terra, el primer” que retrata l’aposta d’Humana per l’agricultura social.

El programa “Conreem el clima i la comunitat (3C)” ja suma la gestió de dos horts comunitaris: un situat a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) i el de Cornellà de Llobregat. Aquest programa és possible gràcies els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil usat, amb els quals Humana desenvolupa projectes de cooperació a països del Sud (en àmbits com l’educació, la salut, la formació professional, la integració social, el desenvolupament agrícola o el sanejament, entre d’altres) i d’altres d’ajuda social el territori més proper.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s