Conveni entre el Magrama i el Gremi de la Recuperació sobre la gestió del residu tèxtil

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient (Magrama) i el Gremi de la Recuperació de Catalunya han signat recentment un conveni voluntari de col·laboració per fomentar i impulsar la prevenció i preparació per a la reutilització i gestió de residus de tèxtil.

A la planta de classificació de l'Ametlla del Vallès s'hi tracten anualment milers de tones de tèxtil.

A la planta de classificació de l’Ametlla del Vallès s’hi tracten anualment milers de tones de tèxtil.

El conveni, la durada del qual és fins a finals de 2016 prorrogable per ambdues parts, té com a objectiu “impulsar la prevenció i la preparació per a la reutilització dels residus tèxtils, aprofitar-ne els recursos, impulsar la seva reintroducció en l’activitat econòmica i la promoció de l’ocupació a través d’aquestes activitats”.

El Gremi de la Recuperació de Catalunya, del qual forma part Humana Fundación Pueblo para Pueblo, assumeix els següents compromisos: l’elaboració d’una guia d’optimització de la recollida separada de roba en els ens locals, un document que serà presentat en un acte del Magrama; la promoció de cinc proves pilot de les conclusions de la guia, amb l’objectiu de proposar “criteris de contractació pública verda i responsable en relació a la recollida separada de roba usada”. Els candidats per desenvolupar la prova es fixaran per la comissió de seguiment d’aquest conveni, buscant que puguin ser un referent en els municipis de cada zona.

A més, també es compromet a la recollida periòdica de dades (anual), i puntualment a la realització d’estudis i anàlisis sobre les activitats de prevenció, reutilització, i preparació per a la reutilització i gestió en general de residu tèxtil. També en difondrà i promourà les millors pràctiques existents tant a nivell europeu com estatal, i impulsarà “les mesures que permetin captar major flux de les fraccions de residus tèxtils perquè puguin ser millor aprofitades, seguint la jerarquia de residus, impedint així que vagin a l’abocador; també de les possibilitats de millora de la recollida, logística i efectivitat de les activitats de preparació per a la reutilització de les fraccions abans esmentades”. I fomentarà accions de comunicació i sensibilització ambiental en aquesta matèria.

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) estima que la generació de residus tèxtils domèstics a Catalunya va ser d’unes 140.000 tones l’any 2013, de les quals 11.000 tones, el 7,8%, es van gestionar a les plantes de Roba Amiga i Humana.

El Programa General de Prevenció i Gestió de Residus de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) de l’ARC, preveu incrementar la valorització del conjunt de residus, des d’una òptica de l’economia circular i baixa en carboni, aconseguint, d’aquí a cinc anys, valoritzar un mínim del 95% dels residus tèxtils i calçat recollits selectivament.

També té com a objectiu impulsar aquest sector com un referent tècnic, econòmic i legal, reconeixent i potenciant l’activitat de les empreses d’economia social com a motor de generació de teixit empresarial en determinats espais de la gestió de recursos i residus, en particular en el camp de la preparació per a la reutilització.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s