El reciclatge tèxtil, cosa de nens

Reciclar és tan fàcil que és cosa de nens. Cert. Coincidint amb la celebració el diumenge 17 de maig del Dia Mundial del Reciclatge tenim l’oportunitat de reflexionar sobre els reptes i oportunitats que tenim per davant en aquesta matèria. Reciclar és un gest senzill amb evidents beneficis mediambientals però també econòmics i socials. Per això, és responsabilitat de totes i tots.

Als darrers 25 anys hem avançat molt, com demostren algunes dades conegudes recentment: al 2013 cada persona va generar al nostre país 449 quilos/any de residus mentre que la mitjana de la UE se situa als 481 quilos/any (informe Eurostat). Una xifra que posa de manifest la importància de seguir treballant la prevenció, conjunt d’accions adoptades abans que un producte es converteixi en residu.

No obstant això, seguim allunyats dels índexs que fixa Europa pel 2020 i amb evidents espais de millora, com és el cas de la reutilització i el reciclatge de roba i calçat usats. Emmarcats en la categoria de residus domèstics, els seus nivells de reutilització i reciclatge encara se situen lluny del vidre o els envasos malgrat que el residu tèxtil té un alt potencial de reutilització sense necessitat de tractament.

Es calcula que una persona compra anualment uns 16 quilograms de roba (al voltant de 36 peces!) i que un percentatge significatiu s’usa molt poques vegades fins que finalitza la seva vida útil en les escombraries o, en el millor dels casos, en un contenidor de residu tèxtil.

recogida_02

De tot allò que els ciutadans llencem anualment, només una de cada cinc peces es diposita en un contenidor destinat per a tal fi o es lliura a una organització especialitzada en la seva gestió conforme al que determina la Llei 22/2011, de residus i sòls contaminats: prioritzant la preparació per a la reutilització sobre el reciclat i aquest sobre la valorització energètica i l’eliminació.

Un percentatge alt de la roba que ja no serveix es pot utilitzar de nou, reduint així el volum de residus, afavorint l’estalvi de recursos naturals i energètics que es destinarien a la producció de noves peces, contribuint a la reducció de les emissions de CO2, etc. Reutilitzant, impulsem, per tant, la moda sostenible, allunyada de patrons de consum que van en contra de la sostenibilitat per la qual tots hem de treballar.

Si, a més, del seu tractament s’encarreguen entitats no lucratives amb una finalitat social s’aconsegueixen nombrosos beneficis per al conjunt de la societat, aquí i en altres parts del món: realització de projectes de cooperació al desenvolupament, sensibilització ciutadana en matèria de sostenibilitat, suport a iniciatives socials d’àmbit local, creació de llocs de treball de qualitat, inserció laboral de persones en risc d’exclusió…

És el moment de revisar la fórmula que ens ha permès créixer i progressar com ho hem fet i, d’aquesta manera, contribuir a la societat fidels a les nostres finalitats fundacionals, convençuts que a través de la recuperació i reutilització del tèxtil es poden aconseguir molts objectius: contribuir a la valorització d’aquest residu, promoure un consum responsable i realitzar accions de caràcter social amb els recursos obtinguts.

I això es pot aconseguir amb una triple acció: conscienciar a la població que la roba en bon estat es pot donar i allargar així la seva vida útil; implicar a les administracions per facilitar i divulgar els beneficis de la recollida selectiva, i potenciar l’esforç de les organitzacions del sector per explicar què fem amb la roba usada.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s