El sector del tèxtil usat ja té la seva “Guia de bones practiques”

El Palau Robert de Barcelona ha estat l’escenari on s’ha presentat la “Guia de bones pràctiques per al reciclatge dels residus tèxtils i de calçat a Catalunya”, un document impulsat per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) i el Gremi de Recuperació de Catalunya. Aquesta guia “pretén orientar als gestors de residus tèxtils i de calçat, així com als tècnics de les administracions, perquè gestionin correctament el residu i duguin a terme la seva activitat amb el màxim respecte pel medi ambient”.

Segons l’ARC, s’estima que la generació de residus tèxtils domèstics a Catalunya va ser d’unes 140.000 tones l’any 2013, de les quals només 11.000 tones, el 7,8%, es van gestionar a les plantes de gestors autoritzats. “Aquesta és la cinquena fracció a Catalunya però el percentatge de recollida s’hauria de millorar molt significativament”, va assegurar Jordi Costa, de l’empresa Datambient (encarregada del contingut de la guia). “El del tèxtil es la fracció recollida selectivament amb més potencial de reutilització”, va afegir.

El director de l’ARC, Josep Maria Tost, va afirmar durant la presentació que la voluntat de la guia és “donar a conèixer a la societat com s’ordena i funciona aquest sector”. “Entre el que es recull a nivell municipal i el que recullen els grans gestors es recupera poc més del 7% de tot el residu tèxtil que es genera”, va assenyalar, “hi ha camí per recórrer tant de recollida com de conscienciació a la societat”.

Josep Maria Tost, de l'ARC, i Xavier Riba, del Gremi de Recuperació de Catalunya.

Tost va recordar que el Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020 (PRECAT20) proposa els següents objectius específics: abans de finalitzar 2016 cal establir uns objectius de recollida selectiva dels residus tèxtils i de calçat; l’any 2016 es valoritzaran un mínim del 85% dels residus tèxtils i calçat recollits selectivament a Catalunya, una xifra que augmentarà al 95% el 2020.

“Aquesta guia ha de fer veure que aquest sector és una oportunitat”, va concloure Tost. A Catalunya hi ha 53 gestors autoritzats per a la gestió de residus tèxtils, tot i que només cinc es dediquen en exclusiva a la valorització del tèxtil.

Interior de la planta de classificació d'Humana a l'Ametlla del Vallès.

Per la seva banda, el president del Gremi de Recuperació de Catalunya, Xavier Riba, va recordar que cada habitant genera entre set i deu kilograms de residu tèxtil anualment. “El de la recuperació és un món cada vegada més complex”, va dir i va assenyalar, entre d’altres factors, l’obsolescència programada i l’obsolescència percebuda com a causes de què “la rotació de roba sigui enorme perquè tenim o pensem que tenim la necessitat de renovar-la”.

Des de 1998, l’ARC i el Gremi de Recuperació de Catalunya tenen signat un conveni marc de col·laboració, que és el canal de comunicació i col·laboració permanent entre les dues entitats i té per objecte realitzar actuacions conjuntes i dotar d’eines de difusió sobre bones pràctiques en el sector. Gràcies a aquest acord, fins ara s’han publicat diverses guies relatives als següents sectors: palets, vehicles fora d’ús, metalls i paper.

Des de l’ARC s’afirma que “amb la realització d’aquesta guia es vol fomentar la millora continuada apostant per la preparació per a la reutilització, la recuperació i el reciclatge de residus tèxtils i de calçat. Creiem que l’èxit en la qualitat i la sostenibilitat en la gestió dels residus passa per la implicació de tota la societat: una recollida selectiva millor i creixent, una gestió dels residus eficient i una reutilització i un reciclatge d’alta qualitat”.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s