Bona notícia: més recollida selectiva i menys residus a l’abocador

El 2014 va augmentar la generació de residus a Catalunya així com la recollida selectiva, i d’altra banda es va reduir la quantitat que acaba directament als abocadors. Dins de la recollida selectiva, cal destacar el lleuger creixement del residu tèxtil amb 5.977 tones, un 1,71% més que l’any anterior. Així es desprèn del balanç estadístic de residus municipals del 2014, presentat recentment per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC).

Filera de contenidors de recollida selectiva a Polinyà (Vallès Occidental).

Filera de contenidors de recollida selectiva a Polinyà (Vallès Occidental).

Les gairebé 6.000 tones de tèxtil corresponen a les dades facilitades pels municipis a l’administració autonòmica, però és una xifra inferior a la realitat ja que en queda exclosa tota aquella roba que no passa pels punts verds o contenidors “públics” (també se’n recull a botigues, espais “privats”, campanyes a entitats, mercats d’intercanvi, entitats benèfiques…). La pròpia ARC calcula que anualment es recullen 11.000 tones a Catalunya, una xifra que només representa el 7,8% de la generació de residus tèxtils domèstics.

Segons les dades de recollida selectiva neta total i descomptant els impropis (residus que no corresponen al contenidor on es dipositen), les comarques amb un major índex de recollida de residu tèxtil són el Vallès Occidental (1.225,08 tones); la regió que comprèn l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (la capital catalana i l’àrea metropolitana) amb 1.044,67 tones; Maresme (440,48 tones); el Gironès (331,28) i el Baix Camp (285,26).

L’ARC ha explicat que el 2014 es van generar a Catalunya 3,6 milions de tones de residus domèstics, xifra que suposa un lleuger increment de l’1,7% respecte l’any anterior. La generació de residus per càpita s’ha situat en 1,33 kg/hab/dia, valor molt similar a la mitjana europea de 2013. Del total dels residus municipals, es van recollir selectivament un 38,3%: 1,4 milions de tones, un 2,8% més que l’any anterior. De la fracció resta, la que no es recull de forma selectiva, més de la meitat es va derivar a plantes de tractament mecànic i biològic, i es va poder recuperar una part dels materials que conté. També cal destacar que s’ha reduït un 4% la quantitat de residus que es diposita directament als abocadors.

Dins de les fraccions ordinàries, la que més augmenta és la del paper i cartró (contenidor blau), en un 3,4%. Un dels motius de la recuperació pot estar associat a la caiguda del preu d’aquest producte, que hauria frenat els furts. També ha augmentat la quantitat total de vidre recollit (contenidor verd), un 2,6%; i els envasos lleugers (contenidor groc), gairebé un 2%.

Pel que fa a la fracció resta, el 2014 es van gestionar 2’2 milions de tones, un 1% més que durant l’any anterior. La gestió d’aquesta fracció continua la tendència cap al tractament en detriment del dipòsit controlat com a destí primari. Menys de la meitat de la fracció resta té com a destí directe la incineració o el dipòsit controlat.

El director de l’ARC, Josep Maria Tost, assegura al nou portal Residu és recurs. Economia circular que “la gestió dels residus en tant que sector econòmic és un potencial generador d’oportunitats, de negoci i laborals. Dues dades molt reveladores: per cada 10.000 tones de residus que recuperem tenim un potencial de generació de 250 llocs de treball, per comptes dels 20 o 40 que es requereixen si s’incineren, o els 10 si van a dipòsit controlat. Així mateix, per cada 10.000 tones que evitem que vagin a incineració o dipòsit controlat, n’obtenim un estalvi de 2.000.000 d’euros”.

Humana va recollir 4.100 tones de roba i calçat usats durant l’any passat a Catalunya. La recollida de roba és un servei gratuït per als municipis i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans. Humana té instal·lats uns 1.300 contenidors a uns 200 municipis de Catalunya.

Contenidors a Navarcles (Bages).

Contenidors a Navarcles (Bages).

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s