Tordera s’afegeix al programa d’agricultura social urbana “3C”

Una desena de veïns i veïnes de Tordera (Maresme) participen des del juny en el programa d’agricultura social urbana “Conreem el clima i la comunitat (3C)”. És un projecte formatiu on hi col·laboren l’Ajuntament de Tordera i Humana Fundación Pueblo para Pueblo i on els usuaris reben formació teòrica i pràctica per a conrear un terreny de 3.000 metres quadrats situat a la carretera de Fogars, prop dels Jardins de l’Alcalde Sagrera.

Un activista treballant a l'hort.

Un activista treballant a l’hort.

El terreny compta amb un espai comunitari i unes parcel·les individuals on actualment s’hi recullen tomàquets, pebrots, albergínies, enciam, pastanagues, bledes i mongetes. El primer afavoreix les relacions socials entre els usuaris i serveix per a conrear productes com ara calçots o patates que requereixen més espai; les segones tenen una superfície d’uns 30 metres quadrats per a productes de temporada. Tot allò que s’hi produeix és ecològic i d’autoconsum.

Des de fa tres mesos, una desena de persones hi reben formació sobre el conreu i les tasques agrícoles a càrrec d’un tècnic agrícola, qui hi és present dos dies per setmana. L’Ajuntament s’ha encarregat de la delimitació de la parcel·la i de la concessió de l’aigua, mentre que la formació és gestionada per Humana, que emmarca aquesta iniciativa en un programa d’agricultura social urbana anomenat “Conreem el clima i la comunitat (3C)”. Els usuaris són veïnes i veïns del municipi derivats des de l’àrea d’Atenció Social i Serveis a les Persones, la selecció dels quals s’ha fet consensuadament entre el Consistori i l’entitat amb seu a l’Ametlla del Vallès.

El programa ja suma la gestió de tres horts socials: al de Tordera cal afegir-ne un situat a Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) i un altre a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat). En breu també s’hi afegirà un quart emplaçat a un altre municipi del Maresme, Calella.

Els usuaris participen en un projecte que té una durada inicial de dos anys.

Els usuaris participen en un projecte que té una durada inicial de dos anys.

“Conreem el Clima i la Comunitat (3C)” és un programa d’agricultura urbana que cerca aprofitar els recursos de la terra per a generar productes d’autoconsum al mateix temps que reforça els llaços socials i de comunitat. L’objectiu del projecte és treballar a través d’un hort amb persones que busquin crear comunitat i integrar-se en un projecte local i que desitgin fomentar l’agricultura ecològica i el respecte al nostre entorn. Amb la formació es cerca que els activistes siguin autosuficients, capaços de tenir el seu propi hort quan deixin de tenir l’assistència tècnica i que n’obtinguin productes d’autoconsum. La durada inicial del projecte és de dos anys.

Es potencien les relacions amb els altres, el treball en equip i la iniciativa individual; es duen a terme activitats de sensibilització social i agricultura urbana, i es promou la interacció entre tots els participants, de manera que se superin les barreres culturals i generacionals que puguin existir. L’hort urbà neix, en definitiva, per a afavorir un canvi de mentalitat que contribueixi a mitigar el canvi climàtic i a promoure la integració social de tots els col·lectius.

Els usuaris són part activa del programa, hi dediquen temps i esforç per activar la terra i per activar-se a si mateixos: per això s’anomenen activistes. El programa es dirigeix a qualsevol ciutadà que tingui inquietuds mediambientals i desitgi produir hortalisses i verdures ecològiques, així com crear llaços amb altres persones de la seva comunitat; usuaris derivats de l’àrea de Serveis Socials, i usuaris d’altres ONG o entitats que treballin aspectes relacionats amb la inserció social.

Aquest projecte és possible gràcies els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil usat, amb els quals Humana desenvolupa projectes d’ajuda social el territori més proper i també de cooperació a països del Sud (en àmbits com l’educació, la salut, la formació professional, la integració social, el desenvolupament agrícola o el sanejament, entre d’altres).

Humana ha recollit a Tordera 19.250 kilograms de roba i calçat usats des del gener fins a l’agost, gràcies a una xarxa de 12 contenidors. Al 2014, s’hi van recollir 27.375 kg. La recollida de roba és un servei gratuït per al municipi i significa un estalvi important en les despeses de recollida i eliminació de residus urbans.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s