La gestió del tèxtil usat contribueix a la prevenció de residus

La recollida de roba és una eina fonamental per a la prevenció de residus i l’estalvi de recursos naturals. Així ho entenen des de l’administració i també els gestors autoritzats, com és el cas d’Humana, que participen a l’edició d’enguany de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que comença dissabte.

Bateria de contenidors a Cardedeu (Vallès Oriental).

Bateria de contenidors a Cardedeu (Vallès Oriental).

Des de la delegació d’Humana a Catalunya es destaca que “cada cop hi ha més consciència sobre els beneficis ambientals i socials que representa una correcta gestió del residu tèxtil. Estem molt agraïts als ciutadans per les seves donacions i volem que sàpiguen que darrera de cada contenidor hi ha un treball intens per a reutilitzar la roba i donar-li una segona vida”.

Com indica la Guia de bones pràctiques per al reciclatge dels residus tèxtils i de calçat a Catalunya, editada per l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), es calcula que la generació de residus tèxtils domèstics a Catalunya va ser d’unes 140.000 tones l’any 2013, de les quals només 11.000 tones, el 7,8%, es van gestionar a les plantes de gestors autoritzats. 

Els avantatges de la reutilització i de la preparació per a la reutilització són: econòmics, perquè comporta un estalvi en el cost de la gestió dels residus i també en l’adquisició de teixits com a matèria prima per a la confecció de roba; socials, perquè pot anar lligada a organismes de caràcter social i implica la creació de llocs de treball, i ambientals, per l’estalvi en recursos naturals, aigua i energia.

L’ARC assegura a la guia que el percentatge de recollida de roba s’hauria de millorar molt significativament; el tèxtil és la fracció recollida selectivament amb més potencial de reutilització, un aspecte prioritari en les polítiques europees després de la prevenció; l’eficiència dels processos de gestió és molt alta, entre la preparació per a la reutilització i el que es destina a la valorització material, i posa de relleu la millora social implícita que comporta aquesta activitat de gestió de residus.

Humana impulsa les següents activitats en el marc de la Setmana Europea:


Dissabte 21

.Taller de titelles amb material reciclat d’11 a 13.30h al supermercat Caprabo de Sabadell, situat a l’avinguda de Barberà, 238.

.Taller de titelles a Santa Perpètua de Mogoda, al Parc Central. D’11 a 12.30h.

.Taller de titelles a Rubí, a la Plaça Catalunya, en el marc de l’activitat anomenada “La gran acció“. D’11 a 13.30h. A més, hi hem donat 25 kg de roba per a fer-ne un tapís gegant col·laboratiu.

Diumenge 22

.Taller de titelles a Montgat, al Parc del Tranvia. D’11 a 13h.

Dimecres 24

.Taller de titelles a Cambrils, al CEIP Mas Clariana. De 10 a 11h.

.Taller de titelles a Vilablareix, a la biblioteca municipal. De 17.30 a 19h.

Dijous 26

.Xerrada didàctica a Vilablareix sobre l’activitat d’Humana.

Divendres 27

.Taller de titelles a Navàs, a la Biblioteca Xalart. De 17 a 19h.

Domingo 29

.Taller de titelles a Santpedor.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s