El 3C de Cornellà, en un projecte d’estudiants de 1er d’ESO

Els horts comunitaris Sant Ildefons de Cornellà protagonitzen part d’un projecte pedagògic realitzat pels alumnes de 1er d’ESO de l’Institut de Cornellà. El projecte, anomenat “Illes verdes” se centrava en l’estudi dels espais verds del barri de Sant Ildefons. Com a part del projecte van decidir visitar els horts comunitaris, per tal d’entrevistar els usuaris i fer-ne una exposició fotogràfica que es pot veure a la Biblioteca Municipal de Sant Ildefons.

20160307_112945

Part dels alumnes, visitant els horts.

Els horts comunitaris de Sant Ildefons constitueixen una experiència molt enriquidora d’horts socials urbans. Es van posar en marxa al 2015 amb l’impuls de l’Ajuntament de Cornellà; l’espai és municipal i de la formació dels usuaris se n’encarrega Humana, que emmarca aquesta iniciativa en el programa “Conreem el Clima i la Comunitat (3C)”.

L’Institut de Cornellà es un equipament de nova creació que ha obert les portes el curs 2015-2016 amb alumnat de 1r d’ESO (12-13 anys). Segons explica Oriol Vila, dinamitzador comunitari, els alumnes van aprofitar l’àmbit del treball per projectes (tret distintiu del projecte pedagògic de l’Institut) per visitar i treballar al voltant dels horts, veïns de l’Institut. Van dividir les tasques en grups i, durant unes setmanes, hi van realitzar diverses visites per a conèixer de primera mà què és un hort social i què s’hi fa; posteriorment, van entrevistar els usuaris o activistes que hi tenen una parcel·la i finalment van materialitzar la seva feina en una exposició de fotografies.

Cornellà_expo fotos estudiants institut

Les imatges exposades a la biblioteca.

“L’objectiu de les entrevistes era saber com s’hi senten, a l’hort, els activistes”, explica Oriol, “quines sensacions i sentiments hi entren en joc quan en treballen la terra. Les fotografies i els respectius peus de foto expressen aquests sentiments”. “Les imatges mostren la quotidianitat de l’hort, transmeten molt bé la feina que s’hi fa”, afegeix el tècnic municipal de Medi Ambient, David Calabuig. “Els estudiants han treballat en equip, han gestionat un projecte i s’han fet conscients de la realitat de les persones que hi ha a l’hort”, conclou l’Oriol.

En aquest article, els alumnes de l’institut expliquen els detalls del projecte i també s’hi pot veure un recull de les imatges de tot el procés.

Fitxer_004

Als horts comunitaris de Sant Ildefons hi ha 31 activistes, una xifra que augmenta amb la participació de tres entitats: l’associació de productors i consumidors La Pastinaca; l’Hospital de Dia per a adolescents “Miralta”, de la Fundació Orienta, i l’Escola Torre de la Miranda.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s