El 3C de Lliçà d’Amunt tanca portes i reconeix als primers activistes certificats de Catalunya

La biblioteca municipal de Lliçà d’Amunt va acollir dissabte passat un acte per a reconèixer la dedicació dels activistes que des de l’estiu del 2014 han participat al programa 3C Conreem el Clima i la Comunitat en aquest municipi del Vallès Oriental. La coordinadora del projecte, Damiana Conde, els va lliurar una vintena de diplomes en un acte senzill i emotiu. Es tracta de la primera promoció d’activistes certificats de Catalunya.

dsc_0031

Damiana Conde es dirigeix als activistes i les seves famílies.

 

“L’experiència a Lliçà d’Amunt ha complert totes les expectatives”, va afirmar Damiana Conde, “la implicació dels activistes ha sigut del 100%, gràcies a això hem superat junts les complicacions que han anat sorgint. Hem après molt i hem viscut molts bons moments”. En una intervenció abans del lliurament dels diplomes, la coordinadora va assegurar: “Això no és un adéu sinó un fins després”. I va insistir en què “una persona que esdevé activista ho és per sempre”.

dsc_0097

Els activistes, al costat de la Biblioteca municipal, tot just rebre els diplomes acreditatius.

Dos anys i mig després de la seva posada en marxa, el projecte tanca les portes a Lliçà d’Amunt però continua ben viu a la resta de municipis on està implantat. 3C Conreem el Clima i la Comunitat és un programa d’agricultura urbana que cerca aprofitar els recursos de la terra per a generar productes d’autoconsum al mateix temps que reforça els llaços socials i de comunitat. Va néixer a Lliçà d’Amunt com a prova pilot i, a data d’avui, s’ha estès pel territori: Cornellà de Llobregat, Tordera i Calella també compten amb un 3C i en breu començarà un altre a Palau-solità i Plegamans.

Aquest projecte és possible gràcies els recursos obtinguts amb la gestió del tèxtil usat, amb els quals Humana desenvolupa projectes d’ajuda social el territori més proper i també de cooperació a països del Sud (en àmbits com l’educació, la salut, la formació professional, la integració social, el desenvolupament agrícola o el sanejament, entre d’altres).

Testimonis

3C_Lliçà d'Amunt_despedida activistas_Esperanza Bravo_01

Esperanza Bravo, 42 anys, veïna de Lliçà d’Amunt

“M’encanta la natura, gaudeixo molt del camp i les plantes. Havia viscut en una masia i hi teníem animals i també un hort, jo el cuidava i el treballava de forma autodidacta. En mudar-me a un pis, volia trobar un espai per a fer créixer les meves verdures. Un dia, fent una passejada pel poble, vaig trobar l’hort de 3C: hi havia gent llaurant, m’hi vaig apropar i el tècnic agrícola em va explicar com funcionava tot plegat, el perfil dels activistes… Encaixava perfectament amb el que jo cercava! De seguida m’hi vaig posar al dia amb l’ajuda del tècnic i dels companys. Hi anava cada dia: deixava als nens a l’escola bressol i m’hi quedava. Si un matí no hi podia anar, ho feia a la tarda. Jo havia tingut un hort però coneixia molt poc dels aspectes relacionats amb l’agricultura ecològica. Jo mai abonava ni llaurava! He après moltes coses, per exemple com tenir una tomatera sana, des del principi del procés fins al final. L’hort és el meu passatemps favorit. No m’agrada comprar-me un roser, sinó sembrar la llavor i veure-la créixer. El treball en comú no ha estat gens feixuc: havíem de regar, sulfatar… Jo era l‘encarregada de l’hivernacle, on hi germinen les llavors. La veritat és que ha estat molt bona experiència, hem fet una amistat molt bonica. L’experiència ha complert les meves expectatives. El més important ha estat aprendre com treballa la terra. Amb la formació que he rebut, fins i tot em sento capacitada per a treballar en aquest sector. Almenys ara tinc un petit hort urbà a casa”.

3C_Lliçà d'Amunt_despedida activistas_Jaime García_03_Paqui

Jaime García Rodríguez, 55 anys, veí de Lliçà d’Amunt

“Quan va arrencar 3C jo treballava a l’estranger. Per circumstàncies familiars, vaig tornar a casa. Un veí me’n va parlar i em va animar a participar-hi, cosa que vaig fer: era l’estiu del 2015. Va ser com una porta oberta perquè no podia estar-me les 24 hores a casa, necessitava desconnectar i evadir-me i l’hort m’hi ajudava: hi anava tres dies per setmana, al matí. Tenia coneixements de jardineria, perquè hi tinc un petit jardí a casa i també arbres fruiters, però no pas d’hort, tot i que hi ha certes similituds. Amb l’ajuda del tècnic, vaig anar aprenent cada cop més. Hi anava amb regularitat, tres dies per setmana, per a passar l’estona. No em preocupava obtenir-hi més o menys producció, el que més valorava era sortir, sinó la meva vida es reduïa a arribar casa i no parlar amb ningú perquè la meva dona està a l’hospital de dia. A l’hort coincidia amb més persones i t’hi relacionaves. Puc dir que el principal motiu per anar-hi era la relació amb els companys i per millorar el meu ànim, podem dir que ha estat una activitat terapèutica. Reconec que sóc meticulós i que quan faig una cosa m’agrada fer-la al 100%, no m’agraden les coses a mig fer. Això necessita una dedicació constant, perquè si no hi vas les herbes creixen; o ets constant o la terra et menja i t’atabala. El primer any hi vaig recollir poc, perquè quan hi vaig començar a sembrar ja era tard. En canvi, darrerament vaig tenir una producció enorme de tomàquets…i de faves!”.

3C_Lliçà d'Amunt_despedida activistas_Jordi Falcó_02

Jordi Falcó Vizcaíno, 47 anys, veí de Lliçà d’Amunt

“Vaig ser el primer que es va apuntar a l’hort: m’hi vaig assabentar per un cartell a la ferreteria del poble. Sempre m’ha agradat la natura i l’agricultura perquè transmeten tranquil·litat, pau i benestar. Havia treballat en granges d’animals i, com que a casa tinc un trosset de terreny, hi planto coses d’estiu. Ho feia sense cap coneixement i només amb dos elements: aigua i sol. Si hi sortien bé, fantàstic; si no, també. Però cal reconèixer que el que sortia, tot i que eren produccions petites, estava bo. Els tomàquets de casa, com enlloc! Tot i així, jo en volia saber més, de com funciona un hort. I en veure el cartell que anunciava un 3C al costat de casa… era perfecte! Al principi tot estava per fer, pensem que l’espai era un solar que es feia servir com abocador. En arribar jo només hi havia un bancal de mostra, així que vam haver de netejar-ho. Hi havia feina per fer, però era part de l’aprenentatge. Ja sabia que el projecte apostava per l’agricultura ecològica, i no cal dir que, tot i que requereix que hi estiguis més atent, la qualitat d’allò que n’obtens és millor. I la satisfacció de recollir-ne allò que has treballat, no té preu. A l’estiu hi anava venia dos o tres dies per setmana i a l’hivern, un. A l’estiu fins i tot venia la meva dona a donar-hi un cop de mà. L’hort requereix constància, jo m’ho podia compaginar amb el meu treball però a principis del 2016 ja no podia fer-ho, s’acumulava la feina a l’hort i ja no en gaudia, sinó que hi pencava. M’atabalava i no m’ho passava bé, hi dedicava més temps a treure herbes que a cuidar el producte. Per això ho vaig haver de deixar. Hi hauria continuat si hagués disposat de temps. Mantinc el meu hort a casa, tot i que només a l’estiu perquè a l’hivern no hi toca el sol, i és clar que he aplicat els coneixements que hi vaig aprendre. L’hortalissa que més m’agrada és el tomàquet: els de l’hort estaven boníssims, i hi tenia moltes varietats i totes bones. Ah, els pèsols més bons que he menjat mai han estat aquí, no arribaven a casa, els menjava directament a l’hort. I una cosa que vaig aprendre: amb les flors del carbassó pots fer una tempura i és una delicatessen”.

3C_Lliçà d'Amunt_despedida activistas_certificados_María Alanes

Maria Alanes, 40 anys, veïna de Lliçà d’Amunt

“A casa tinc un petit hort, m’encanta el contacte amb la terra i menjar-te allò que has cuidat, me’n refio molt més d’allò que pots trobar al mercat, té un altre gust i és més saludable. Visc a prop de l’hort i, en veure que el projecte es posava en marxa, m’hi vaig apuntar. La meva motivació era poder menjar hortalisses sanes i ecològiques. Tinc la convicció de què has de cuidar la terra, l’has de tractar amb estima i amor, d’aquesta manera el que conreïs serà més saludable i al mateix temps t’anima més a treballar-la. Hi anava gairebé a diari, o bé a fer feina o bé a donar-li una mica d’amor, a tocar la terra… Encara que fossin uns minuts, m’hi passava cada dia, la toques com si fos un nen, mires com està tot ben crescut… Hi vaig aprendre moltes coses. Amb les verdures recollides, menjàvem a casa i també convidava a alguns compatriotes però ells no ho valoraven com jo. Deien que les verdures eren lletges en comparació amb les que troben al mercat. És cert, són més lletjotes però al mateix temps són més naturals”.

3C_Lliçà d'Amunt_despedida activistas_certificados_Mohamed Lorbi

Mohamed Larbi Chaer, 48 anys, veí de Granollers

“Vaig entrar al projecte fa un any, m’hi vaig assabentar, m’hi vaig informar i em va semblar molt bé. Mai havia tingut cap experiència de treball amb la terra, però em va cridar molt l’atenció i em vaig dir, ‘ja n’aprendràs amb el temps’. Jo estava i encara estic parat, tinc una hèrnia discal i cercava alguna activitat que em permetés moure’m. El més important era sortir de casa i fer alguna cosa per activar-me i entretenir-me, i després aprendre coses noves i tenir una experiència maca. I, òbviament, també dur a casa verdura fresca i menjar-te-la. El període a l’hort ha estat molt maco: m’encanta estar amb la gent i tenir-hi relació, hi anava sempre que podia, principalment si sabia que trobaria algun company perquè no m’agradava estar-hi sol. Jo tenia molts dolors a l’esquena i el cert és que va millorar força amb el treball a l’hort. La feina a l’hort em motivava, els meus bancals estaven molt nets, també hi anaven la meva dona i els fills. Això sí, no podia fer les tasques més feixugues però la resta, sí, em calmava el dolor. M’ha encantat el contacte amb la terra. La terra està viva i et transmet energia, gràcies a l’hort vaig recuperar molta energia positiva. En la meva religió, caminar descalç et transmet energia, et tranquil·litza. És el mateix que tocar-la amb les mans, jo ho notava, vaig establir una relació especial amb els meus bancals. Està clar que la verdura de l’hort és molt diferent a la que trobes a la botiga. Jo, a la terrassa de casa hi tinc uns testos grans i hi tenim api, menta julivert i amb el temps a veure si podem plantar-hi alguna cosa”.

3C_Lliçà d'Amunt_despedida activistas_Soledad Fuentes_01

Sole Fuentes Raya, 41 anys, veïna de Lliçà d’Amunt

“Vaig conèixer el projecte a través d’una activista, l’Esperanza. Estava a l’atur i, com que ja tenia hort a casa, vaig pensar que seria una ocasió magnífica per aprendre’n més. Hi he aprés molt: què s’ha de conrear, quines malalties pateixen les fulles… Jo cuidava del meu hort de forma intuïtiva i, per exemple, si una planta es posava malalta es feia malbé del tot. M’encanta el contacte amb la terra. Això de l’hort t’ha d’agradar, ho has de viure i sobre tot has de ser constant. Jo vaig arribar al 3C en un moment en què hi havia molta cosa plantada, en ple estiu, i també hi vaig poder conrear coses noves. Al principi estava una mica desorientada, però el tècnic i els companys em van ajudar molt. Hi anava cada dia i m’hi passava tot el matí, no m’hi adonava del pas de les hores. Inicialment compartia l’espai amb una companya i, quan vaig poder tenir la meva parcel·la, vaig trobar feina i ja no tenia temps per a anar-hi. Tanmateix, no ho vaig abandonar sinó que hi continuava anant-hi però no tot el temps que hi voldria. Estic molt contenta de l’experiència viscuda, he aprés molt i hi estic molt agraïda. I amb els companys ho hem passat molt bé”.

 

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s