Nova etapa, nous activistes al programa 3C

Una barreja de tristor i felicitat planeja sobre el nostre programa d’agricultura social i urbana, 3C Conreem el Clima i la Comunitat. La primera promoció d’activistes s’acomiada i cedeix les parcel·les a nous usuaris que aprendran què és l’agricultura ecològica i hi conrearan productes de autoconsum. Els horts socials no tenen data de caducitat, sí en canvi la permanència dels participants: dos anys.

3C Tordera_genèric

L’hort social de Tordera ha esdevingut un espai relacional per als activistes.

Recentment hem lliurat els certificats a la primera promoció d’activistes de 3C Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) i Tordera (Maresme). L’hort vallesà va ser l’embrió del programa i enguany finalitza la seva activitat però el segon continua gràcies a la implicació de l’Ajuntament. L’espai ha rebut una quinzena de nous activistes, la majoria derivats de l’àrea de Benestar Social, mentre que els membres de la primera promoció continuen a les seves parcel·les (tots junts comparteixen un espai de 1.750 m2 a l’entrada del poble): disposen encara de l’assessorament del nostre tècnic agrícola però ja no depenen d’Humana sinó que s’autogestionen amb el vist-i-plau del Consistori. A més, s’han compromès a donar una part de la seva producció al Banc d’Aliments.

El lliurament dels certificats a Tordera es va fer a la Biblioteca Municipal, on l’alcalde, Joan Carles Garcia, va destacar els vincles socials que havia fet el primer grup d’activistes i en va elogiar la gestió del projecte.

Belén Valle, ambientòloga municipal, assegura que “els usuaris no només aprenen a treballar una parcel·la i a ser autosuficients, sinó que l’hort s’ha convertit en un espai relacional i de socialització”. Explica com es va gestar el projecte entre el Consistori i Humana: “Feia temps que teníem pensat impulsar-hi un hort social i ecològic, fins i tot vam elaborar un projecte per a sol·licitar subvencions a diferents administracions com la Diputació de Barcelona. Poc després vam contactar amb Humana, vam posar en comú el que ambdues parts estàvem buscant i van encaixar les peces. Tot això es va materialitzar en un conveni que vam signar el primer trimestre de 2015”

“Volíem que els usuaris fossin persones molt heterogènies, des de persones en risc d’exclusió social, derivades de l’àrea de Serveis Socials, fins a persones en situació d’atur, jubilats i d’altres amb temps lliure i inquietuds per conrear productes d’autoconsum de forma ecològica. Tots ells havien d’estar empadronats al municipi. L’experiència està complint les expectatives, estem molt contents. Aquesta satisfacció es reflecteix en la continuïtat del programa i fins i tot en què hem augmentat l’àrea conreable”.

3C Tordera_MDolors Campillo

Maria Dolors Campillo.

Maria Dolors Campillo és activista de 3C Tordera i explica així la seva experiència: “L’assistenta social va proposar al meu fill que vingués a l’hort i ell li va dir si ho podia fer jo. M’hi vaig apuntar poc després de la seva posada en marxa i de seguida vaig veure que hi havia molt bon ambient. Hi gaudeixo molt, a l’hort, les hores que hi passo em donen vida. No sóc una persona d’estar al carrer però tampoc puc estar tancada a casa, per això l’oportunitat de conrear, de tenir una parcel·la per a treballar-la i cuidar-la, em dóna vida. Tant és així que hi ha coses que no pensava pas que podria fer-les i en canvi sí que en sóc capaç, com per exemple carregar pes. Procuro anar-hi a diari, durant tot el matí, fins i tot si fa mal temps hi trec el nas. Podríem dir que l’hort té un efecte terapèutic perquè aquí el meu cap només se centra en el treball de la terra i m’oblido de qualsevol altra problema”.

3C Tordera_Carlos i Héctor Torres

Héctor i Carlos, germans.

Carlos i Héctor Torres són germans i tenen 26 i 23 anys, respectivament. El primer confessa: “M’encanta veure com creix la planta, com s’ha de tractar, com li surt el fruit. Està clar que les verdures que pots comprar al súper no tenen res a veure amb les que n’obtens aquí. El que més m’agrada és tocar la maquinària com ara el motocultor o la desbrossadora, o treballar-hi amb les eines pròpies de la terra”.

L’Héctor indica que “el tomàquet del súper és esponja i el de l’hort és pura carn, pur suc. L’autoestima augmenta perquè ho has conreat tu. Amb l’ajuda del tècnic, és clar, que ens dóna molt suport. Vam arribar aquí sabent molt poc i hi hem aprés molt. El que més m’agrada és que l’hort és un oasi, tot i que la carretera està al costat i hi passen cotxes, aquí t’evadeixes del poble, no hi sents gairebé res. T’hi alliberes dels problemes que tinguis i et quedes en blanc”.

3C Tordera_Víctor

Víctor Llenas.

Un altre dels activistes de Tordera és Víctor Llenas, de 75 anys.“Em vaig apuntar a l’hort perquè un veí, que era activista, me n’hi va parlar. Jo sóc de Sant Fost de Campsentelles i vaig créixer en un ambient rural envoltat de masies, horts, gallines… Allò em va quedar molt gravat, tenia molt bons records. Per això em va animar a participar en aquesta iniciativa, era una oportunitat de tornar als orígens. Vaig aprendre com treballar la terra i el meu interès ha anat creixent i creixent. Tinc una filla que comprarà una casa al Ripollès i jo l’ajudaré a fer un hort! He recuperar el lligam amb la terra. Jo sempre dic que la terra és el millor soci que pots tenir mai: et dóna de tot i no et demana res”, reconeix.

El mapa de 3C Conreem el Clima i la Comunitat augmenta amb un hort social al Vallès Occidental. A Tordera, Calella (Maresme) i Cornellà (Baix Llobregat) s’hi ha afegit Palau-solità i Plegamans amb una quinzena d’activistes que s’ha compromès durant els propers dos anys a donar vida a aquest projecte. L’espai es troba als Horts Municipals de Can Boada Vell i els usuaris disposen d’una parcel·la individual i alhora fan activitats en grup. Luisa Fernández, tinenta d’Alcaldia i regidora de Gestió Ambiental, afirma que 3C “ofereix molts beneficis, ecològics i de cohesió social”.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s