El reciclatge i la reutilització de roba usada assoleix les 276.000 tones en 30 anys

Serveix d’alguna cosa dipositar una bossa de roba en un contenidor? És útil tornar a utilitzar o reciclar el que ja no usem però continua en bon estat? Sí ho és i molt: fa 30 anys es va iniciar la recollida selectiva de roba usada al nostre país i, des d’aleshores, Humana ha recollit 276.000 tones de tèxtil usat a tot Espanya (a Catalunya recull unes 5.000 tones anuals). A. L’entitat sense ànim de lucre fa balanç de tres dècades de treball coincidint amb el Dia Mundial del Reciclatge, que se celebra el 17 de maig.

Humana_Dia Mundial del Reciclatge

Una donant de roba, en un contenidor de Llinars del Vallès (Vallès Oriental).

El Dia Mundial del Reciclatge és una jornada per a posar en valor la importància de convertir els residus en recursos. Cada vegada que reciclem i reutilitzem contribuïm a protegir el medi ambient; allarguem la vida útil dels productes i, quan finalitza, els tornem a introduir en la cadena assumint la lògica de l’economia circular; reduïm les emissions de gasos d’efecte hivernacle que agreugen el canvi climàtic; i creem llocs de treball en aquest sector verd.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo va ser pionera al nostre país en la recollida i preparació per a la reutilització de roba usada, utilitzant als inicis contenidors de fusta situats al carrer, substituïts posteriorment per contenidors metàl·lics que garanteixen alts de nivells d’ús i seguretat. La solidaritat dels ciutadans ha permès recollir 276.144 tones de roba: són peces que majoritàriament estan en bon estat, la vida útil de les quals hem pogut allargar, amb la finalitat social i ambiental sempre en ment.

El principal objectiu del Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya (PRECAT20) és reduir l’eliminació de residus, és a dir, que arribin els menys possibles a l’abocador. Com aconseguir-ho? Incrementant la preparació per a la reutilització i el reciclat. Després de l’orgànica, els envasos i plàstics, el paper i el cartró, i el vidre, el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generem, i la que presenta el percentatge de valorització més alt. No obstant això, només una de cada deu peces que ja no volem té una segona vida.

Humana_classificació

La roba que recollim és traslladada a la planta de classificació que tenim a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).

Aquesta roba usada és recollida per una entitat especialitzada en gestió del tèxtil per valoritzar-la i, amb això, generar-hi recursos. Les peces que rebutgem són un actiu que, degudament gestionat, es converteix en motor de progrés al territori més proper i de generador de fons per a la cooperació al desenvolupament en l’hemisferi Sud.

Humana compta a tot Espanya amb 5.100 contenidors gràcies a acords amb 2.000 ajuntaments i empreses. Dos milions anuals de donants hi dipositen almenys una bossa amb roba. Això permet que l’entitat sense ànim de lucre reculli anualment unes 18.000 tones de roba i calçat, la gestió apropiada del qual li permet generar fons amb finalitats socials: des de 1987, ha destinat més de 32 milions d’euros a projectes de cooperació als països del Sud. El 68% són recursos propis generats amb l’activitat de recollida i preparació per a la reutilització de tèxtil usat i la resta, aportacions externes.

A més dels beneficis socials, la reutilització i el reciclatge de tèxtil contribueixen a la protecció del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic: a més de recuperar la roba, s’evita el seu dipòsit en abocador contribuint a la reducció de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 kg de CO2, segons dades de la Comissió Europea.

Les 276.144 tones recollides durant 30 anys a Espanya representen un estalvi de 875 mil tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix. O el que és el mateix: equival a l’emissió anual de 328 mil cotxes (que circulen 15.000 km anuals) o a l’absorció anual de diòxid de carboni que realitzen 6,5 milions d’arbres.

Què ofereix el futur per a un sector amb ampli marge de recorregut? Un dels reptes és, sens dubte, situar al tèxtil usat al nivell d’altres residus com ara el vidre o el cartró, a causa de l’altíssim potencial d’aprofitament que posseeix. En l’actualitat cada ciutadà es desfà d’uns 24 quilos de roba usada a l’any, però menys d’un 10% és recollit per un gestor de residus autoritzat per al seu correcte tractament. Encara queda molt camí per recórrer-hi.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s