Catalunya recull selectivament el 38% dels residus municipals

La recollida selectiva de residus municipals a Catalunya és del 38,5%. La dada és del 2016, lleugerament inferior a la del 2015 (-0,6%) i queda encara lluny de l’exigència del 50% que la Unió Europea marca per al 2020. El balanç anual de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) indica que l’any passat es van generar 3,7 milions de tones i se’n van recollir selectivament 1,4. Pel que fa al residu tèxtil, l’Agència indica que els catalans vam generar 7.854 tones al 2016, un 28% més que l’any anterior. Aquesta xifra es queda curta respecte a la realitat: l’ARC computa els registres que ofereixen els ajuntaments però no comptabilitza altres canals legals de recollida de roba usada.

Humana_donant

Una donant de roba en un dels contenidors situats a la via pública.

Segons les dades presentades per Josep Maria Tost, director de l’ARC, l’any passat es van generar 3,7 milions de tones de residus municipals a Catalunya, que corresponen a 1,36 quilos de deixalles per habitant i dia. “Les xifres indiquen un lleuger repunt respecte l’any anterior (1,35 kg/hab/dia) en dades absolutes tot i que, si es té en compte el creixement econòmic, existeix una certa dissociació, i s’observa una tendència al canvi cap a un model de producció i consum més sostenible”, afirmen des de l’Agència.

Les fraccions amb uns nivells de recollida selectiva més alta són la fracció orgànica (371.697 tones), el paper i cartró (263.847),  voluminosos i fusta (210.329), vidre (166.185) i envasos lleugers (139.242).

L’ARC afirma que al 2016 es van recollir 7.854 tones de residu tèxtil, un 28,08% més que al 2015 (6.132 tones). Aquestes xifres corresponen a les dades que els ajuntaments ofereixen anualment però són inferiors a les que tracten les plantes especialitzades de Catalunya, entre elles la d’Humana a l’Ametlla del Vallès.

Les xifres no contemplen altres vies de recollida com és la roba dipositada a punts ubicats en espais privats (hipermercats, clubs esportius, benzineres…) o donacions de particulars. Per exemple, en la “Guia de bones pràctiques per al reciclatge dels residus tèxtils i de calçat a Catalunya“, editat per la pròpia Agència, s’estima que al 2013 es van recollir selectivament 11.000 tones (el 7,8%) de les 140.000 tones generades pels catalans.

Humana va recollir l’any passat 5.179 tones de tèxtil usat a Catalunya, un 15,3 % respecte a l’any anterior (4.490 tones). En el primer semestre d’enguany, la xifra ascendeix a 2.430 tones, un 4,58% més que al mateix període de l’any anterior (2.324 tones).

En declaracions als mitjans durant la presentació, Tost va explicar que l’any vinent es començarà a debatre una llei que afectarà sobretot a la fiscalitat, que obrirà la porta a aquesta situació: qui menys recicli haurà de pagar més. “La futura norma obrirà el camí cap a la individualització de la brossa, de pagament per generació”, va afirmar, gràcies als dispositius mòbils, els codis de barres o els contenidors intel·ligents.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s