3C lliura hortalisses ecològiques al rebost de Tordera

Unes caixes descansen a l’interior de l’hivernacle. A primera vista res les identifica però no són caixes ordinàries. Aquests objectes de fusta donen sentit, en bona part, a la feina que fem a Humana. Contenen hortalisses destinades al rebost solidari de Tordera (Maresme) i són recollides cada dimecres per un parell de voluntàries que les duen al magatzem del polígon de l’Estació, al municipi maresmenc. És l’aportació solidària dels activistes del projecte 3C Conreem el Clima i la Comunitat.

DSC_0325

Activistes, voluntàries i el tècnic agrícola del 3C, a l’hort. Les caixes contenen els productes que van al rebost.

Fa dos anys, i anem camí del tercer, que va arrencar el 3C a Tordera en un espai de 1.750 m2 cedit per l’Ajuntament a l’entrada del poble. Ho va fer amb els mateixos reptes que la resta d’horts socials que impulsem a Catalunya (a Calella, Cornellà de Llobregat i Palau-solità i Plegamans): que els usuaris aprenguin a treballar una parcel·la i ser autosuficients, a produir aliments ecològics i de proximitat, i a convertir l’hort en un espai relacional i de socialització.

Els horts socials no tenen data de caducitat, sí en canvi la permanència dels participants: dos anys. L’etapa de la primera promoció d’activistes va finalitzar i en van arribar una quinzena de nous, derivats alguns de l’àrea municipal de Serveis Socials i d’altres responen a peticions directes, creant un grup heterogeni. Els membres de la primera promoció continuen a les seves parcel·les: disposen encara de l’assessorament del nostre tècnic agrícola, l’Àngel Cabezas, però ja no depenen d’Humana sinó que s’autogestionen, amb el vist-i-plau del Consistori.

Precisament per a poder continuar a l’hort social, s’han compromès a donar una part de la seva producció al rebost municipal, anomenat Centre de Distribució d’Aliments i Roba (Cedar). Recentment es va formalitzar aquesta iniciativa en un petit acte amb la presència del regidor de Serveis Socials, Àngel Pou; l’ambientòloga municipal, Belén Valle; la responsable del Cedar, Montserrat Arroyo; Damiana Conde, que està al capdavant del programa 3C, i el tècnic agrícola d’Humana, Àngel Cabezas.

DSC_0291

Les voluntàries del Cedar recullen els aliments donats pels activistes.

El compromís a què ha arribat la desena d’activistes certificats és que donaran periòdicament el 10% de la seva producció al Cedar. Unes voluntàries recullen cada dimecres les caixes plenes de verdures i hortalisses ecològiques i s’ho enduen per a repartir-les al rebost. La primera setmana es van endur 30 kg de conreu de temporada (carbassó, cogombre, enciams i albergínies). Al 3C de Tordera s’han produït 7,5 tones en dos anys, així que es calcula que els usuaris del Cedar podrien rebre més de 300 kg mensuals.

La iniciativa, aplaudida per l’Ajuntament, va sorgir per a mantenir el vincle i el compromís dels activistes que havien acabat el cicle. “És un acord entre diverses parts, on tots hi posem de la nostra voluntat”, explica l’Àngel, “la permanència dels antics activistes contribueix a mantenir el teixit social no només entre nosaltres sinó també amb les entitats de Tordera. Aquestes persones, en rebre la nostra formació, ara són capaces d’assolir la sobirania alimentària i a sobre no només produeixen aliments per a ells sinó per a d’altres que no hi tenen accés”.

Des del Consistori, Belén Valle reconeix que la iniciativa els va semblar fantàstica des del moment de valorar-la: “Ha estat molt ben rebuda per tots. També és una manera d’incentivar als activistes per a mantenir i treure una mica de rendiment al terreny. Tots els que s’han quedat estan motivats. Van sortir del projecte 3C i ara caminen sols, per tant aquesta acció els proporciona eines per a continuar treballant i donar-los una mica de sortida”.

El cert és que tots els activistes, antics i nous, hi col·laboren. En Rafael Abril, de 77 anys, no hi està obligat però ha fa amb molt de gust: “Reparteixo la meva producció entre els fills. Si en sobra, la dono al banc d’aliments”. En Jairo López, de 63 anys, i la seva esposa, Judit Landoño, de 55, també pertanyen a la segona promoció d’usuaris i hi col·laboren de bon gust. “Hi produïm per a autoconsum, és clar, però la producció cobreix les nostres necessitats i a més ens hi sobra. Tenim molt clar que cal ajudar a qui menys té, així que hi aportem sempre que podem”, explica la Judit, que acaba de deixar a les caixes un bon grapat de tomàquets, albergínies, carbassons i pebrots. En Víctor Llenas, de 76 anys, és un dels activistes que està obligat a donar part d’allò que conrea: “Em sembla fantàstic! No cal que m’ho demanin, això surt d’un mateix!”.

DSC_0352

A l’interior del rebost, distribuint les hortalisses ecològiques en bosses.

La Montse Arroyo i la Susana García han vingut en cotxe per a emportar-se les caixes d’hortalisses, 24 quilos en total. Saluden a l’Àngel i als activistes que hi treballen, els hi donen les gràcies, i les duen al rebost. El Centre de Distribució d’Aliments i Roba, on hi col·laboren, compta amb una quinzena de voluntaris i voluntàries i reparteix menjar a més de 300 persones derivades de l’àrea municipal de Serveis Socials.

“Des de l’inici, la idea ens va semblar perfecta”, reconeix la Montse des del Cedar, “al principi vaig pensar que la donació afectaria als usuaris, que els hi trauríem part de la seva producció i ho notarien molt, però l’Àngel ens va tranquil·litzar i ens va assegurar que n’hi havia prou per a tots”.

El rebost ocupa un espai endreçat i molt ben organitzat. El menjar que reparteixen prové de la Unió Europea, del Banc d’Aliments i de les compres que fa l’Ajuntament de Tordera, “el suport del qual és fonamental”, segons les voluntàries. “Mai s’ha de dir que no a qualsevol ajuda. Les verdures fresques de l’hort social són molt benvingudes”, confessa la Montse. Durant l’estiu, la donació del 3C ha sigut setmanal però a partir de mitjans de setembre és cada 15 dies, donat que la producció de tardor i d’hivern és més reduïda. “Iniciatives com aquesta donen sentit a la nostra tasca al territori”, conclou el tècnic agrícola de l’hort.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s