Expliquem què fem amb la roba usada, al Col·legi Pineda de l’Hospitalet del Llobregat

Més de 60 alumnes del Col·legi Pineda de l’Hospitalet del Llobregat (Barcelonès) han participat a un taller impulsat per Humana i la Fundació Pineda sobre la importància de la reutilització i la roba usada, com a eixos claus per a fomentar un consum responsable. La iniciativa, celebrada a les instal·lacions del centre escolar del barri del Gornal, estaven emmarcades en un treball de síntesi de l’alumnat dedicat als hàbits saludables.

DSC_0267

Un grup d’alumnes, fent una activitat per a saber destriar la roba usada.

Des de la Fundació Pineda, que gestiona el col·legi, van destinar un matí a dur a terme diverses sessions de treball relacionades amb el consum responsable. Fa mesos es van adreçar a Humana per a que en protagonitzéssim una per a explicar la nostra experiència en la gestió de la roba usada i l’aposta decidida per la moda sostenible a través de les nostres botigues secondhand.

L’experiència va ser molt enriquidora. Dividides en dos grups de 30 alumnes, les noies de 2n d’ESO van conèixer quina és la nostra activitat (algunes ja sabien de nosaltres per la botiga que tenim al número 116 del carrer de Santa Eulàlia, a l’Hospitalet) i què en fem de la roba usada. Quina mena de roba veneu a les botigues? Renteu la roba abans de posar-la a la venda? A quins països feu projectes de cooperació? Són algunes de les preguntes que hi van sorgir, com a prova de l’interès que hi van suscitar conceptes com la reutilització o l’economia circular.

Els va cridar molt l’atenció, per exemple, que a les botigues fem anualment campanyes de venda de vestits de núvia a partir de 10 euros (“Uala! És impossible!”, cridaren a l’uníson; una professora, amb la mateixa cara de sorpresa, preguntà en quines dates fem promocions similars) i també que als contenidors de color verd que tenim a la via pública en ocasions hi cauen objectes per error. És el cas real d’una dona que hi va dipositar una bossa plena de roba… però també hi van caure els deures del fill! Les alumnes van posar els ulls com a plats. “Aquella senyora ens va trucar per a poder recuperar-los. I ho va aconseguir: un company nostres s’hi va desplaçar, vam obrir el cadenat del contenidor, hi vam localitzar els fulls de l’escola i els la vam tornar”. “Ohhhh! No calia!”, cridaren les alumnes, divertides.

DSC_0257

Les sessions es van completar amb un taller on les participants van exercir de “classificadores d’Humana” ocasionals. Hi vam portar un bon grapat de roba, procedent de la nostra planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental) i van destriar-la seguint els criteris que utilitzem nosaltres, gràcies als quals som capaços de donar una segona vida a més del 90% de les peces que classifiquem. Les  alumnes van captar la idea a la primera i van fer una excel·lent selecció de la roba, dividint-la entre la que és apta per a la reutilització i la que ho és per al reciclatge.

Aquesta és la segona ocasió en què col·laborem amb la Fundació Pineda. La primera es remunta a la primavera de l’any passat, convidats a la jornada titulada “Moda, tradició i innovació. Educar per a un consum alternatiu”. Celebrada al Palau Macaya de Barcelona, hi vam fer una xerrada sobre la reutilització de roba.

La Fundació Pineda va organitzar dues jornades de xerrades dins del seu projecte anomenat “Fashion Frame”, que consisteix en “oferir a les famílies i a les entitats educatives recursos formatius i pedagògics orientats al desenvolupament de la persona” incidint, entre d’altres, en un consum ètic de la moda. El Palau Macaya va acollir dos dies de testimonis i nosaltres vam protagonitzar una xerrada titulada “Roba de segona mà per a la sostenibilitat global”.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s