Botigues Humana, la primera experiència laboral per a uns estudiants de Barcelona

L’Eduard, el Julen, l’Arnau, el Rein, l’Ibtissam i la Mònica s’encarreguen d’etiquetar i posar alarmes a les peces, atendre els clients, endreçar el magatzem o col·locar a les burres la roba procedent de la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental). Són estudiants d’un centre de formació professional de Barcelona que des de mitjans de febrer fan pràctiques a les nostres botigues secondhand de la Ciutat Comtal.

DSC_0267

L’Eduard Robles amb la Cristina Jorge, encarregada de la botiga on hi fa pràctiques des de principis de març.

 

L’Elizabeth Ruiz, de l’àrea de Recursos Humans d’Humana, valora així aquesta experiència. “Encaixa perfectament en la nostra finalitat social per a oferir formació o llocs de treball a persones amb certes dificultats per accedir al món laboral”. “Estem molt contents de col·laborar amb altres entitats que es dediquen a l’àmbit de la formació i la integració”, afegeix.

“Havia fet pràctiques en d’altres llocs, però és la primera vegada que les faig en una botiga de roba”, explica l’Eduard Robles, de 16 anys, “al principi vaig haver de familiaritzar-me amb moltes coses, no tenia gaire idea de què s’hi feia en una botiga com la que estic, i de seguida m’hi he trobat molt a gust. Les companyes m’ajuden força. L’experiència m’està agradant molt”.

Els joves són estudiants de 16 i 17 anys de Bemen-3, Centre de Formació Professional concertat pel Departament d’Ensenyament. Al passat mes d’octubre ens van visitar a Meridiana, 314, a Barcelona, per a conèixer de primera mà com funciona i quin és el dia a dia d’una botiga de roba de segona mà. La professora, Marta Gost, se’ns va adreçar perquè els alumnes del Programa de Formació i Inserció, concretament de Comerç i Atenció al Client, estaven preparant un projecte al seu centre que consistia, precisament, a posar en marxa un establiment similar als nostres.

L’encarregat de la botiga, en Jose Seco, els va explicar els ets i uts de l’àmbit secondhand. La visita va ser tan satisfactòria que, pocs dies després, des del centre ens van preguntar si alguns dels seus alumnes podrien fer pràctiques als nostres establiments. La proposta va reeixir i es va concretar mesos més tard en aquesta acció formativa professionalitzadora: sis joves farien 180 hores de pràctiques a mitja dotzena de botigues, en horari vespertí de dilluns a divendres.

DSC_0259

L’Eduard té 16 anys i mostra moltes ganes d’aprendre.

“Des del Centre Bemen-3 valorem molt i molt positivament l’experiència: els estudiants i estudiantes han trobat un lloc on poder fer les pràctiques del Programa de Formació i Inserció de Comerç i Atenció al Client. A les botigues tenen en compte d’on vénen els joves, qui són i què saben i per tant, què poden fer”, expliquen. “Es tracta d’un acompanyament individualitzat molt complet i això fa que les pràctiques es facin amb rigor i bons resultats. A més a més, veuen de forma vivencial que tot el que s’ha après a l’aula, a través del projecte dels mòduls de formació professional bàsica, és el que hi ha a la realitat laboral. Els estudiants i estudiantes es mostren satisfets i contents de realitzar les pràctiques, i això és un èxit. No sempre ho aconseguim!”, afegeixen.

Des del centre van enviar a Recursos Humans un document amb les matèries que els alumnes han realitzat al centre, per a què les responsables de botigues sabessin a priori amb quina formació arribaven els joves. “Era un guió orientatiu, el què compta realment és el dia a dia i així se’ls hi assignen tasques de tota mena d’acord amb les seves capacitats”, explica l’Elisabeth Ruiz.

L’Eduard s’ha integrat perfectament a l’equip de Ronda Sant Antoni. Pel matí fa classes al centre i per la tarda està ocupat a l’establiment. “Hi estic molt a gust. Els meus pares m’han vingut a veure i la veritat és que no hi vaig parlar gaire… tenia força feina al magatzem! A casa em van dir que la botiga era molt gran i molt maca. Els amics també hi ha vingut. Fem skate i els vaig dir que s’hi passessin, que hi ha roba molt guapa”.

La Cristina Jorge, encarregada d’aquesta botiga, explica que l’Eduard ja és un més de l’equip i per això assumeix feines i responsabilitats de forma progressiva. “És una mica tímid, cada dia es mostra més obert”, indica i afegeix: “Ens ajuda molt. Naturalment no és tan ràpid com nosaltres, però aprèn de seguida”. La Cristina omple cada setmana un full d’avaluació que posteriorment és revisat a Bremen-3.

DSC_0306

Julen confessa que el temps passa volant a la botiga.

En Julen Navas, de 17 anys, és company de classe i veí de l’Eduard al barri de Sant Martí. Cada tarda fa les pràctiques a Viladomat, 51. “Estic molt content. Tothom m’hi ajuda molt, si hi tinc cap dubte, m’ho resolen de seguida”, reconeix. En Julen també s’ha adaptat a la perfecció i les seves tasques van des d’ordenar les peces a les burres fins atendre a les clientes o ordenar allò que queda pel terra. “Un bon treballador de botiga ha de ser simpàtic, organitzat, curós… Si jo ho sóc? Ho procuro!”, exclama.

“El primer que em vaig sorprendre en entrar a la botiga va ser que l’entrada és petitona,no m’imaginava que l’interior fos tan ample”, confessa. “La tarda passa volant. Hi arribo a dos quarts de cinc i, sense adonar-me, són dos quarts de nou i és l’hora de plegar. M’ho passo molt bé, aprenc força, els meus pares també estan contents”, comenta.

L’Elizabeth Ruiz està convençuda de què l’experiència dels joves els serà molt positiva. “Per a nosaltres és fantàstic col·laborar amb tota mena de col·lectius. Rebem amb els braços oberts les peticions de pràctiques amb gent jove”, assegura i augura: “Si ells encaixen, la nostra és una possible porta oberta”. Des de Recursos Humans recorden que a les botigues també hi treballen quatre usuàries d’Aura Fundació i també d’altres persones procedents de borses de treball social.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s