Dia Mundial del Reciclatge: només es recupera el 10% de la roba que els catalans rebutgem

La roba usada és un dels residus amb un percentatge de valorització més alt. No obstant això, amb prou feines es recupera un 10% de tota la roba que els catalans rebutgem anualment, això significa que administracions, organitzacions i ciutadans hem de redoblar els esforços per a augmentar la consciència sobre la importància de posar el residu tèxtil en el contenidor adequat i així pugui tenir una segona vida. Es calcula que a Catalunya es generen unes 140.000 tones anuals de residu tèxtil i desgraciadament bona part acaba a la fracció resta i d’aquí a l’abocador i a la incineració.

copia

Una donant de roba, en un contenidor de Reus (Baix Camp).

La Unió Europea (UE) ha marcat el camí perquè els estats membres impulsin definitivament els mecanismes que permetran que els ajuntaments, responsables de la gestió de residus, contemplin sempre la recollida separada de roba usada, obligatòria abans del 2025. Amb això, es potenciarà el reciclatge i la reutilització de la roba i el calçat.

En el Dia Mundial del Reciclatge, que se celebra el dijous 17 de maig, Humana Fundación Pueblo para Pueblo recorda la importància de la reutilització per aconseguir un planeta més sostenible. Aquesta jornada incideix en la necessitat de convertir els residus en recursos. Cada vegada que es recicla i es reutilitza, es contribueix activament a la protecció del medi ambient; s’allarga la vida útil dels productes i, quan aquesta finalitza, són reintroduïts al mercat assumint la lògica de l’economia circular; es redueixen les emissions de gasos d’efecte hivernacle que agreugen el canvi climàtic; i es creen llocs de treball en l’anomenat “sector verd”.

El passat mes de febrer, la UE va decidir augmentar del 44% al 55% el percentatge de residus municipals que han de reciclar-se a partir del 2025, una mesura emmarcada en un paquet d’accions per millorar la gestió de residus. A Catalunya es recicla el 38,6% dels residus municipals que generem, així que hi ha un llarg camí per recórrer.

Diversos actors del sector de recuperadors i gestors de tèxtil usat insisteixen que només una de cada 10 peces és recuperada per un gestor autoritzat per a la reutilització o reciclatge. Per arribar al 55% que imposa Brussel·les és necessari aplicar amb convicció un conjunt de mesures: des de l’adopció d’accions legislatives per part de les administracions fins a l’augment de la sensibilització i conscienciació de la ciutadania, passant pel reforç de la transparència en la traçabilitat del residu, facilitant que la ciutadania pugui dipositar les seves donacions en el contenidor apropiat.

Cal recuperar més i fer-ho ja

Malgrat que potser arriba una mica tard, cal recuperar més residus i fer-ho ja. Humana aplaudeix la decisió de la UE perquè permetrà equiparar el residu tèxtil al vidre, el paper o el plàstic, fraccions a les quals supera en possibilitats de valorització. Com s’afirma des de l’Agència de Residus de Catalunya, la recollida separada és clau per a complir amb els objectius de reciclatge i reutilització. Actualment el tèxtil representa aproximadament entre un 5% i un 6% dels residus municipals.

En el Dia Mundial del Reciclatge, Humana recorda que la jerarquia de residus en què es basa la legislació europea, prioritza la prevenció i la preparació per a la reutilització per davant del reciclatge. L’objectiu és convertir en recursos els residus que siguin inevitables.

Clasificación_02

El procés de preparació per a la reutilizació es du a terme en una planta de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).

Com a especialista en la preparació per a la reutilització, Humana gestiona les donacions de roba i calçat usat dels ciutadans amb la finalitat d’obtenir el màxim aprofitament del residu tèxtil, donant-li una segona vida i afavorint amb això un model d’economia circular. En 31 anys de trajectòria, ha recuperat 294.344 tones de roba a tot Espanya, l’equivalent a omplir més de quatre vegades un gran estadi de futbol.

Al voltant de 9 de cada 10 peces usades són susceptibles de tenir una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. Passar d’un model d’economia lineal a un de circular és imprescindible per a la sostenibilitat de la indústria de la moda i, per extensió, del planeta. Aplicant una apropiada gestió en l’última part del cicle de vida del tèxtil es pot reintroduir en aquest cicle, ja sigui com a peces de segona mà o com altres productes.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s