A Catalunya es generen 153.200 tones de tèxtil usat i només se’n recull el 8,3%

L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) afirma que a Catalunya es generen 153.205 tones de tèxtil usat de les quals només se’n recull el 8,3%. Són dades del 2016 que reflecteixen el gran camí que tenim per davant els gestors autoritzats, les administracions i la ciutadania per augmentar el registre de la recollida selectiva d’un residu amb un nivell d’aprofitament superior al 90%.

20180215_113044.jpg

Un punt de recollida a Vic (Osona).

Les dades més actualitzades amb què compta l’ARC són del 2016. L’entitat assegura que els residus tèxtils representen el 4,11% del total de residus municipals, la qual cosa representaria 153.205 tones. Aquell any, els gestors autoritzats vam tractar 12.808 tones de residu tèxtil municipal, això vol dir que només se’n recull el 8,3%. L’ARC comptabilitza set gestors autoritzats a Catalunya per a reciclar residu tèxtil.

On va la resta? Segurament acaba a la fracció resta i d’allà va a parar a un centre de tractament de residus o abocador, on l’aprofitament és nul.

L’ARC actualitza així les dades de què disposava el sector.  A la “Guia de bones pràctiques per al reciclatge dels residus tèxtils i de calçat a Catalunya”, una eina de consulta editada al 2015 per a conèixer quin tractament segueix aquesta fracció, s’estimava que la generació de residus tèxtils domèstics a Catalunya va ser d’unes 140.000 tones l’any 2013, de les quals només 11.000 tones, el 7,8%, es van gestionar a les plantes de gestors autoritzats.

Què cal fer per augmentar el registre de recollida selectiva? Fa un any, el director de l’ARC, Josep Maria Tost, apuntava el següent: “Hi ha molt recorregut. La conscienciació ambiental encara és molt tendra, hi ha gent que considera que no va amb ella”. I apuntava diverses mesures: “Arribar a acords voluntaris amb productors, és clau un pla de contenidors al carrer, fer campanyes als comerços que poden actuar com a punts de recollida, conscienciar per aconseguir un canvi d’hàbits, les deixalleries com espais de recollida de roba…”.

També hi ajudarà, esperem, la mesura obligatòria que prové de Brusel·les i que determina que per a l’1 de gener del 2025 haurà d’establir-se una recollida separada per a residus tèxtils d’origen domèstic, a tots els estats membres.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s