Recuperem 5.069 tones de tèxtil usat a Catalunya per a una finalitat social

Immersos en un nou exercici de recollida de tèxtil usat, és moment de fer balanç d’allò aconseguit l’any passat. Al 2008 vam recuperar-ne 5.069 tones a Catalunya, que equival a 10,5 milions de peces de roba recuperades que tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge.

Humana_classificació

Totes les peces de roba es traslladen a la planta de preparació per a la reutilització de l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).

La reutilització i el reciclat del tèxtil redueixen els residus als abocadors i en les plantes incineradores, així com l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. La Comissió Europea calcula que cada quilo de roba que es reutilitza i no és incinerat evita l’emissió de 3,169 quilos de CO2. Les 5.069 tones recollides a Catalunya al 2018 representen un estalvi de 16.065 tones de CO2 a l’atmosfera, cosa que el planeta agraeix. Equivalen a l’emissió anual de 6.034 cotxes (que circulen 15.000 km anuals) o a l’absorció anual de diòxid de carboni de 119.890 arbres.

Tanmateix, les donacions encara són lluny dels objectius que imposa la Unió Europea (UE). Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, els gestors autoritzats només recuperem el 8,3% de la roba que els catalans rebutgen anualment. És una xifra molt lluny del 55% fixat per la UE per al proper any per a reciclar els residus municipals.

El motiu per a l’optimisme és la importància creixent de l’economia circular, que defineix els residus com a recursos, i que al 2025 la recollida selectiva de la fracció tèxtil serà obligatòria per exigència de la UE.

Humana_donant

 

“Des d’Humana aplaudim la feina dels municipis que hi promouen la recollida selectiva del tèxtil”, valora Àgata Soler-roig, responsable de l’àrea de Recollida d’Humana a Catalunya, “i insistim en la importància d’impulsar-hi un model de gestió sostenible que en prioritzi el factor social davant del mercantil”. “Les administracions locals han d’entendre que tenen un compromís ineludible a sis anys vista. Tots els agents implicats ens hi hem d’esforçar més per a augmentar les xifres de recollida selectiva, no només per a respectar l’objectiu imposat per Brussel·les sinó també per a fer créixer el benefici ambiental i social de la roba usada”, afegeix.

“Humana enforteix any rere any el seu compromís amb la ciutadania, basat en la transparència de la gestió, la traçabilitat del residu gràcies a estrictes mecanismes de control i la confiança en què les donacions als contenidors es converteixen en recursos per a les nostres finalitats socials”, assegura Soler-roig, “el nostre model funciona perquè apostem per un model circular per al tèxtil, per la inserció sòcio laboral, generem ocupació i lluitem contra la pobresa mitjançant els nostres projectes de cooperació al desenvolupament”.

El benefici social

La gestió sostenible del residu tèxtil comporta dos grans beneficis socials: el primer és la generació d’ocupació verda i la contribució a l’economia social, ja que fomenta la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat. Humana compta amb una plantilla en augment gràcies a que genera una ocupació indefinida per cada 36.000 kg de tèxtil recollit.

El segon és l’aportació de recursos a iniciatives socials. Després de més de tres dècades d’activitat, 2,4 milions de persones s’han beneficiat dels programes de desenvolupament que Humana duu a terme als països del Sud de la mà de les seves contraparts o socis locals. Humana ha destinat més de 30 milions d’euros per a la formació de professors de primària, impulsar l’agricultura sostenible o lluitar contra el VIH/SIDA, entre altres accions.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s