Instal·lar més contenidors a la via pública és imprescindible per a que el tèxtil deixi de ser el residu oblidat

Catalunya ha de reciclar el 50% dels residus domèstics al 2020 i actualment voreja el 40%. La situació és alarmant en el cas del tèxtil: Brussel·les també imposa arribar-ne al 50%, no obstant això només se’n recupera el 12% d’allò que rebutgen anualment. Mentre que altres residus urbans han crescut en els percentatges de recuperació, el tèxtil és el gran oblidat de les administracions. Instal·lar més contenidors a la via pública és la mesura més urgent per a evitar que milers de tones de roba acabin malaguanyades.

Humana_donant

Malgrat que la gran part de la roba que els catalans rebutgem és susceptible de tenir una segona vida, només un 12% es recupera selectivament per un gestor autoritzat per a promoure’n la reutilització o reciclatge. Si aquesta dada és preocupant, ho agreuja el fet que el residu tèxtil és la cinquena fracció que més generem (després de l’orgànica, envasos i plàstics, paper i cartó, i vidre) i la que presenta el percentatge de valorització més alt, per sobre del 90%.

En el Dia Mundial del Reciclatge, que se celebra el 17 de maig, Humana recorda la urgència de conscienciar a les administracions i la ciutadania sobre la importància de la recollida selectiva i no veure’s a la cua de la Unió Europea en matèria de residus. Aquesta jornada convida a la reflexió al voltant del reciclatge i la reutilització, mitjançant els quals els residus es converteixen en recursos si es recuperen selectivament per gestors autoritzats.

Cada cop que es recicla i es reutilitza, es contribueix a la protecció del medi ambient; s’allarga la vida útil dels productes i, quan aquesta finalitza, són reintroduïts en el mercat assumint la lògica de l’economia circular; es redueixen les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, i es creen llocs de treball en l’anomenat “sector verd”.

“Si més del 90% del residu tèxtil es malbarata, malgrat que pugui estar en bon estat, i només una petita part es diposita en un punt de recollida autoritzat, és necessari actuar-hi ja”, assegura José David Moreno, promotor nacional d’Humana. Des d’aquesta entitat aposten per implementar una adequada xarxa de contenidors en els municipis: hauria d’haver-hi un punt de recollida de tèxtil per cada 250-500 habitants però actualment és d’un per cada 3.000 o 5.000 en el millor dels casos.

Un altre factor a millorar: els ciutadans són més propensos a dipositar els residus al contenidor corresponent si és a prop. Ateses la densitat de la població i la tipologia dels habitatges, la distància òptima entre l’usuari i un contenidor ha de ser inferior a 100 metres. “Desgraciadament, en el cas del tèxtil no es compleix aquesta distància ni de lluny”, reconeix José David Moreno, “és una dificultat afegida per a augmentar-ne la recollida selectiva”.

“Espanya ha realitzat progressos considerables en matèria d’economia circular”, concedeix la Comissió Europea en l’informe Revisió de l’aplicació de la normativa mediambiental de la UE, amb data del passat mes d’abril, “tanmateix no aprofita plenament les oportunitats per a prevenir i reciclar residus. Des del 2010, Espanya ha augmentat només lleugerament els percentatges de reciclatge. Ha de fer un esforç més gran per assolir el 50% de preparació per a la reutilització i el reciclat de residus domèstics per al proper any. I per al període posterior, haurà de fer encara més per a complir els nous objectius de reciclatge”, que arriben al 55%.

Al hacer un comentario, confirmo que he leído el Aviso Legal y la Política de Privacidad en Redes Sociales de la Fundación. http://www.humana-spain.org/aviso-legal/

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s